Nerefco steekt 250 mln in raffinaderij

Olieraffinaderij Nerefco - een gezamenlijke onderneming van BP en Texaco - gaat zoals in maart al in deze krant werd bericht, een bedrag van 250 miljoen gulden investeren in de modernisering van haar raffinaderij in Europoort.

De uitvoering van de miljoenenklus is gegund aan het Schiedamse ingenieursbureau Amec Engineering Nederland, dat niet eerder zo'n grote opdracht verwierf.

Deze grote financiële injectie in de Nerefco-raffinaderij zal worden besteed aan moderniseringen en aan milieuvoorzieningen. Ook wordt een nieuwe fabriek gebouwd voor de produktie van MTBE, een grondstof voor benzine. Ondanks de al enige tijd durende teruggang in de olie-industrie, gaat het volgens een woordvoerder van Nerefco, goed met het bedrijf. Bovendien verwacht Nerefco een snel herstel van de economie.

“Wij rekenen erop deze investering te kunnen terugverdienen. Als zoiets in de Europoort mogelijk is, ziet het er voor de Nederlandse economie minder somber uit dan het lijkt”, aldus de woordvoerder.

Nerefco telt 900 vaste werknemers en behoort tot de grootste raffinaderijen in Europa. Het bedrijf heeft vestigingen in Pernis, Europoort en de Botlek.

In het jaar 2000 moet volgens nieuwe voorschriften van de overheid de uitworp van schadelijke stoffen door grote industrieën, waaronder raffinaderijen, omlaag. Ook moeten vanaf 1996 de te produceren brandstoffen lichter en schoner worden om het motorverkeer het milieu minder te laten vervuilen. Als gevolg hiervan hebben ook andere grote olieraffinaderijen in Nederland inmiddels aanzienlijke investeringen aangekondigd die mede ten doel hebben straks aan de strengere milieu eisen te voldoen.