Nederlandse boeken genomineerd

FRANKFURT, 7 OKT. Voor de Europese literatuurprijzen zijn dit jaar vier Nederlandse boeken genomineerd.

Dat is vanmorgen bekend gemaakt op de Buchmesse in Frankfurt. In de categorie literatuur zijn Harry Mulisch en Cees Nooteboom genomineerd met De ontdekking van de hemel en Het volgende verhaal. In de categorie vertalingen zijn René Kurpershoek en het duo Marja Wiebes en Margriet Berg voorgedragen met vertalingen van Nabokovs Ada en Cursivering van mij van Nina Berberova.

Een internationale jury heeft in beide categorieën in totaal twaalf boeken genomineerd. De winnaars van deze belangrijkste Europese literatuurpijzen worden volgende maand bekend gemaakt in Antwerpen, dit jaar culturele hoofdstad van Europa. Cees Nooteboom wordt algemeen gezien als de grootste kanshebber. Hij zou de eerste Nederlandse winnaar zijn in de categorie literatuur. De vertaler Frans van Woerden won twee jaar geleden de prijs van 45.000 gulden met een vertaling van De brug van Londen van Céline.