Na Bihac dreigt ook Tuzla autonomie uit te roepen

ROTTERDAM/BELGRADO, 7 OKT. Na de regio Bihac, in het noordwesten van Bosnië, dreigt nu ook de regio Tuzla de autonomie binnen Bosnië uit te roepen. Dat meldden gisteren het Joegoslavische persbureau Tanjug en het persbureau SRNA van de Bosnische Serviërs.

Bihac en Tuzla zijn regio's die door de Bosnische moslims worden gecontroleerd; ze moeten volgens het door de moslims afgewezen vredesplan van de internationale bemiddelaars Owen en Stoltenberg deel gaan uitmaken van de moslim-republiek die met de republieken van de Bosnische Kroaten en de Bosnische Serviërs samen een toekomstige "Bosnische Unie' moet gaan vormen. Volgens Tanjug circuleren in Tuzla pamfletten waarin wordt opgeroepen tot de uitroeping van de regionale autonomie binnen de toekomstige moslim-republiek.

Volgens SRNA, dat zich beroept op “Serviërs die uit Tuzla zijn ontsnapt”, trachten plaatselijke leiders in Tuzla die het centrale gezag in Sarajevo trouw zijn gebleven, zoals de commandant van de plaatselijke politie en de secretaris van de gemeenteraad, aanhangers van het autonomiestreven in Tuzla uit te schakelen; daarbij zou geweld zijn gebruikt en zouden mensen zijn geïntimideerd.

In de regio Bihac is het na 27 september, toen de plaatselijke moslim-leider Fikret Abdic de regionale autonomie uitriep, tot geweld gekomen tussen Abdic' aanhangers en eenheden van het Vijfde Legerkorps, dat loyaal is aan het centrale gezag van president Izetbegovic in Sarajevo en dat van de president de opdracht heeft gekregen het autonomiestreven te onderdrukken. Bij gevechten zijn de afgelopen week ongeveer vijftien doden gevallen; volgens de Bosnische Serviërs ligt het dodental in de buurt van veertig.

Tot zover onze redacteur.

Gisteren deed generaal Francis Briquemont, de bevelhebber van de VN-vredesmacht in Bosnië, in Bihac een vergeefse poging een eind te maken aan het conflict tussen de moslims. Hij vloog vanuit Sarajevo naar Bihac om Abdic over te halen tot bestandsbesprekingen. Deze weigerde echter Briquemont te woord te staan. Ook de opperbevelhebber van het Bosnische leger, generaal Rasim Delic, boekte geen resultaat. Abdic liet in zijn bolwerk Velika Kladusa weten alleen met president Izetbegovic te willen onderhandelen, aangezien deze “de belangrijkste dader van het bloedvergieten is”. Bovendien eiste hij de vrijlating van aanhangers die in de loop van afgelopen week door het Bosnische leger gevangen zijn genomen en wil hij eventueel overleg op radio en televisie uitgezonden hebben.

De gevechten tussen het leger en Abdic' milities werden gisteren onverminderd voortgezet, vooral in en rond de dorpen Johovica en Skokovi. Volgens het plaatselijke persbureau, dat op de hand van Abdic is, leden de regeringstroepen zware verliezen, maar details en een onafhankelijke bevestiging ontbreken. (Reuter, AP)