Lenin heeft niet langer een erewacht

MOSKOU, 7 OKT. De erewacht voor het mausoleum van Lenin op het Rode Plein is gistermiddag om vier uur niet gewisseld, zoals al bijna zeventig jaar elk uur gebeurt, maar verdwenen. Vanmorgen stond er voor het graf bij de Kremlin-muur een politieagent.

Het officiële Russische persbureau ITAR-TASS meldde dat de erewacht was teruggetrokken in verband met een “verandering van het ritueel”. De commandant van het speciale regiment dat de wacht verzorgt gaf verder geen toelichting, aldus ITAR-TASS. Een soldaat die verderop bij het Kremlin op wacht stond, meende echter zeker te weten dat het een decreet van de president betrof.

President Jeltsin heeft de afgelopen dagen een aantal harde maatregelen tegen politieke tegenstanders genomen, nadat afgelopen weekeinde hun protest was uitgelopen op een gewapende opstand.

Het lijk van de in 1924 gestorven eerste Sovjet-leider ligt sinds zijn balseming in een kist met een glazen deksel tentoongesteld op het Rode Plein. Het mausoleum, eerst van hout en sinds 1930 van rood-bruin graniet, is van binnen en van buiten een belangrijke cultureel-toeristische attractie.

Aanvankelijk lag, na zijn dood in 1953, ook Stalin in het mausoleum opgebaard, tot Chroesjtsjov hem liet weghalen en aan de Kremlin-muur liet begraven.

Jarenlang hebben zich elk uur tientallen toeschouwers voor de ingang verzameld, waar de twee in onberispelijke, donkergroene uniformen geklede bewakers dan worden afgelost. Dit gebeurt op een plechtige wijze, waarbij in paradepas af en aan wordt gemarcheerd naar de Kremlin-poort honderdvijftig meter verderop.

Gistermiddag om iets voor vier uur werden de twee soldaten die aan aflossing toe waren, door een collega naar achteren geroepen, aldus ooggetuigen. Daar ontspon zich een korte discussie. Vervolgens verdween het hele groepje via een zij-ingang in het Kremlin.

Niet bekend

Hoe dan ook, op een begraafplaats in St. Petersburg schijnt al een plek gereed te zijn gemaakt naast het graf van Lenins moeder. In het Lenin-museum, eveneens op het Rode Plein, is in elk geval geen plaats meer. Burgemeester Loezjkov maakte gisteren bekend dat het gebouw vergaderzaal wordt voor de Moskouse gemeenteraad, die er ook voor 1917 zat.