"Kremlin was zondag ten prooi aan paniek'

ROME, 7 OKT. Het Kremlin heeft zondag, toen de machtsstrijd in Moskou een dramatisch hoogtepunt bereikte met de aanval van tegenstanders van president Jeltsin op het televisiecentrum in Ostankino, veel weg gehad van “een gekkenhuis”, waarin paniek domineerde.

Dat heeft een Russische journalist, Sergej Parchomenko van het blad Segodnja, in een vraaggesprek met de Italiaanse staatsradio gezegd. Parchomenko ging zondag naar het Kremlin om de gebeurtenissen te verslaan; toen tegenstanders van Jeltsin naar het Kremlin opmarcheerden sloten de bewakers de poorten en werd Parchomenko ingesloten. Hij was aldus in staat de gang van zaken in en rond het kantoor van president Jeltsin te volgen.

Naarmate zondag duidelijk werd dat de aanhang van de rebellerende parlementariërs in het Witte Huis in de aanval was gegaan, maakte zich paniek meester van de staf van Jeltsin in het Kremlin, aldus Parchomenko. “Op een bepaald moment was er geen Kremlin meer. Alles liep uit de hand.” Die toestand veranderde niet toen Jeltsin zelf per helikopter in het Kremlin verscheen. “De president leek me niet erg helder. Hij leek me niet in staat de controle in handen te nemen. Alles bleef chaotisch.” Toen het nieuws binnenkwam dat de tegenstanders van Jeltsin oprukten naar het televisiecentrum in Ostankino “bereikte de krankzinnigheid een hoogtepunt”.

“Jeltsin liep te schreeuwen en iedereen was op zoek naar Filatov [hoofd van Jeltsins staf, red.]. Iemand zei dat Filatov naar het Danilov-klooster was gegaan voor de onderhandelingen [met de vertegenwoordigers van het parlement, red.]. Op dat moment werd het drama een farce. Iedereen vroeg "Wie heeft hem gestuurd?', "Roep hem terug - we kunnen niet onderhandelen, ze komen naar het Kremlin'. Het was een gekkenhuis”, aldus Parchomenko. Jeltsin zelf gaf geen bevelen: “Hij was verlamd.”

Deze situatie veranderde pas toen Jeltsins adviseur Gennadi Boerboelis en zijn mediachef Michail Poltoranin ter plaatse verschenen. “Zij redden de toestand. Ze namen Jeltsins plaats in. Ze zetten de hele organisatorische machinerie in werking en gaven iedereen bevelen”, aldus Parchomenko, die daaraan toevoegde dat hij het relaas van de gebeurtenissen in het Kremlin wel had opgeschreven, maar dat de censuur de publikatie in zijn blad Segodnja had tegengehouden. (Reuter)