Koers Hoogovens verder onder druk op verdeelde beurs

AMSTERDAM, 7 OKT. Verkopen vanuit de optiebeurs en aankopen van beleggers hielden elkaar vanmorgen ongeveer in evenwicht op een verdeelde beurs. De koers van Hoogovens daalde verder onder invloed van de geruchtenmachine rond het staalconcern.

AMSTERDAM Op de aandelenmarkt in Amsterdam was het vanmorgen rustig. “De markt ligt wat stil op de vaste tendens van de voorgaande dagen,” aldus een handelaar. De internationals waren op Akzo na lager of onveranderd. Het Arnhemse chemiefonds was gevraagd op 181,30 gulden, tachtig cent hoger dan de slotkoers van woensdag. De EOE-index noteerde om 11.00 uur 0,13 punt lager op 361,73 en de CBS-stemmingsindex stond 0,10 hoger op 128.

Ook op de beurzen elders in Europa werden geen spraakmakende koerssprongen waargenomen. De Londense FTSE-index van honderd aandelen noteerde halverwege de ochtend anderhalve punt hoger en Frankfurt was vier punten (0,22 procent) beter. De dollar was in Amsterdam onveranderd en de obligaties waren een stuiver lager. Alleen Wall Street was woensdag elf punten hoger gesloten.

Hoogovens werd aangeboden wegens de grote onzekerheid die er rond de staal- en aluminiumfabrikant hangt. Sommige handelaren spraken zelfs van een dreigende surséance. “Waar rook is, is vuur,” klonk het op de vloer. Het fonds noteerde rond 12.00 uur 42,30 gulden, zeven dubbeltjes lager. Eerder op de ochtend werd een laagste niveau gezien van 41,80 gulden. De handel vreest voor een emissie, eventueel van achtergestelde obligaties, ter versterking van de balans.

Nedlloyd presenteerde een 1,60 gulden hogere koers op 43 gulden. De opvallende koersstijging was volgens een handelaar te danken aan het staken van de verkopen door een grote partij. “En nu is er wat vraag in een lege markt.” Er kwamen volgens een handelaar nu wat beleggers in de markt die willen kopen op het lage niveau. De omzet bedroeg om 11.00 uur 77.000 stuks (dubbelgeteld).

In de financiële hoek wist ING vijftig cent aan te trekken op 77 gulden. ABN Amro wist er twee dubbeltjes bij te sprokkelen op 65,50 gulden. Verzekeraar Aegon zakte echter dertig cent weg tot 91,60 gulden. De uitgevers waren allemaal iets lager, met als sterkste daler VNU, dat een verlies boekte van zestig cent op 137,90 gulden.

Op de lokale markt wist het Maastrichtse keramiekfonds Sphinx 0,80 gulden te stijgen tot 41,20 gulden. Scheepswerf Van der Giessen-de Noord zakte een daalder op 252,50. Hagemeyer verbeterde 1,70 gulden tot 109,20 gulden.

De Amerikaanse dollar bleek vanmorgen niet in koers te zijn veranderd. In Amsterdam was de koers tegen het einde van de ochtend 1,8205 gulden, iets onder het slot van woensdag. Echt sterk staat de munteenheid niet.

De dollarhandelaren wachten op de Amerikaanse werkloosheidscijfers die vrijdag openbaar worden gemaakt. Veel invloed wordt van die gegevens niet verwacht. Zelfs als blijkt dat het aantal banen in de VS in september met 200.000 is toegenomen, zal dat niet een langdurig stijging van de dollarkoers tot gevolg hebben, aldus enkele handelaren. Vandaag vergaderde het Bundesbank-bestuur voor het eerst onder voorzitterschap van Hans Tietmeyer, de nieuwe president van de Duitse centrale bank. De verwachting was dat deze vergadering geen renteverlaging zou opleveren. Tietmeyer verklaarde in een van zijn vele interviews dat de inflatie in zijn land langzaam af lijkt te nemen.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 11,73 punten tot 3.598,99 punten bij een omzet van 274 miljoen aandelen. Dinsdag werden er 284 miljoen aandelen verhandeld.

De stijging werd gekenschetst als een voortzetting van de opgaande lijn van de voorgaande dag, die optrad na het wegebben van de grootste spanningen in Moskou. Verder werd de handel opgefleurd door de koersstijging van de elektronicafondsen, die dinsdag nog aardig wat hadden moeten inleveren naar aanleiding van de slechte resultaten van AMD. Die was de eerste elektronicafabrikant die zijn resultaten over het derde kwartaal bekendmaakte. Sportartikelenfabrikant Nike sprong er in negatieve zin uit, doordat sterbasketballer Michael Jordan, die door Nike fors wordt gesponsord, liet weten te stoppen met profbasketball. De effectenhandelaren verkeerden verder in afwachting van de stroom kwartaalcijfers die binnenkort losbarst en van de vrijdag te publiceren Amerikaanse werkloosheidscijfers.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een minder goede dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 234,62 punten tot 20.265,63 punten. Minder populaire aandelen uit de index werden van de hand gedaan. Bovendien werd gevreesd dat er vrijdag verkoopdruk kan ontstaan door het aflopen van opties op de Nikkei-index.