Kamer twijfelt over aanschaf 17 Franse heli's

DEN HAAG, 7 OKT. De defensiespecialisten in de Tweede Kamer reageren koel en terughoudend op de keuze van staatssecretaris Frinking (defensie) voor de aanschaf van transporthelicopters van het merk Cougar voor de luchtmobiele brigade. Alleen het CDA heeft geen bezwaren.

Bij de fracties van PvdA, D66 en VVD leven nog vele vragen over de keus die Frinking gisteren in een brief aan de Kamer bekendgemaakte. Woordvoerster Van Heemskerck Pillis-Duvekot van de VVD vindt dat Frinking in zijn brief onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom de Cougar van het Frans-Duitse bedrijf Eurocopter beter aan de behoefte van de luchtmobiele brigade zou beantwoorden dan de Black Hawk van het Amerikaanse bedrijf Sikorsky.

Volgens haar kleven er aan de Cougar nogal wat nadelen. De Cougar, zegt ze, wordt op dit moment door geen enkel ander lid van de NAVO gebruikt, een omstandigheid die de militaire samenwerking met de krijgsmachten van deze landen kan hinderen. Omdat het toestel nergens operationeel is, is het bovendien “maar afwachten” of de Cougar inderdaad aan alle gestelde eisen voldoet. En qua veiligheid scoort de Cougar volgens Van Heemskerck slechter dan de Black Hawk.

De PvdA'er Van Traa wil ook nog “geen groen licht” geven voor de aanschaf. “We zullen een en ander toch nog eens tegen het licht van de totale helicopterbehoefte van de luchtmobiele brigade houden.” Daarbij komt voor Van Traa ook weer de door Frinking afgewezen optie van een multi-purpose-helikopter (die zowel transport- als gevechtstaken aankan) aan de orde.

Ook een woordvoerder van D66 zei woensdag dat met name het feit dat Nederland als enige NAVO-land voor deze Cougar heeft gekozen, “vragen over de samenwerking met andere landen oproept”. Bovendien wil D66 Frinking nog confronteren “met de serieuze technische kritiek die door diverse deskundigen” over de Cougar is uitgesproken. Alleen de CDA'er Van Vlijmen verklaarde vanmorgen geen bezwaren te zien in de keuze van staatssecretaris Frinking.