Iraniërs opgepakt in Turkije met uranium

ANKARA, 7 OKT. De Turkse politie heeft drie Iraanse geheim agenten gearresteerd toen ze in Istanbul 2,5 kilo uranium kochten van Turkse leveranciers, die eveneens zijn aangehouden. Dat heeft een politiewoordvoerder gisteren meegedeeld. De Iraanse autoriteiten, al herhaaldelijk beschuldigd van nucleaire bewapeningsplannen, spreken van een “komplot tegen de Islamitische republiek, bedoeld om de relaties tussen Teheran en Ankara te ondermijnen”. De betrekkingen tussen het seculiere Turkije en het fundamentalistische Iran zijn al kil, onder andere in verband met een vermoede Iraanse rol in de moorden op enkele prominente Turken.

Salih Gungor, directeur van de anti-smokkeldivisie van de politie van Istanbul, zei gisteren dat de politie de arrestanten twee maanden hadden gevolgd. De drie Iraniërs waren drie dagen tevoren in Turkije gearriveerd, na talrijke eerdere bezoeken, en waren opgepakt toen ze zich bij de vijf Turkse handelaars meldden. Het uranium, dat uit Rusland was gesmokkeld door een Russische zakenman die vervolgens de politie had getipt, bleek slechts licht verrijkt te zijn, en ongeschikt voor de aanmaak van kernwapens. Gespeculeerd wordt dat de Iraniërs door hun leveranciers werden bedrogen.

Westerse inlichtingendiensten verdenken Iran er al jaren van te werken aan kernwapens. De Iraanse regering heeft dergelijke beschuldigingen altijd met kracht van de hand gewezen. Iraanse woordvoerders zeiden gisteren in de eerste plaats te betwijfelen of de arrestanten Iraniërs zijn. Maar als de drie toch Iraans staatsburger blijken te zijn “hebben ze niets te maken met de staat Iran”, aldus de Iraanse ambassade in Ankara. Onderminister van buitenlandse zaken Alaeddin Burujerdi onderstreepte dat de Iraanse autoriteiten te allen tijde bereid zijn “met de Turkse inlichtingendiensten samen te werken om de oorsprong en de doelstellingen van deze samenzwering te onthullen”. (AP, Reuter, AFP)