Irak wil alleen nog praten over volledige opheffing embargo

BAGDAD/ NEW YORK, 7 OKT. Irak wil niet verder praten over een beperkte hervatting van zijn olie-export, zo heeft het officieel meegedeeld aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali. In plaats daarvan streeft het alleen nog naar volledige opheffing van het internationale handelsembargo. Daarover zal de Veiligheidsraad van de VN moeten beslissen.

De Veiligheidsraad heeft Irak in 1991 toestemming gegeven voor in totaal 1,6 miljard dollar olie te exporteren. Daarvoor moest het dan, onder scherpe controle van de VN, voedsel en medicijnen voor zijn bevolking kopen en - onder andere - betalen voor de inspanningen van de VN het land van zijn massa-vernietigingswapens te ontdoen. Herhaalde onderhandelinsgronden over deze zaak hebben nooit iets opgeleverd, met name omdat Irak de controle door de VN als inbreuk op zijn soevereiniteit zag.

Boutros-Ghali heeft dinsdagavond over de zaak gepraat met de Iraakse minister van buitenlandse zaken, Mohamed Saeed al-Sahaf, die hem over de nieuwe Iraakse opstelling inlichtte. De secretaris-generaal stelde gisteren de Veiligheidsraad hiervan op de hoogte.

Volgens Westerse leden van de Veiligheidsraad is intrekking van de sancties, die Irak in de zomer van 1991 werden opgelegd na de bezetting van Koeweit, nog ver weg, ook al krijgt Bagdad daarin nu steun van landen als Turkije en Jordanië. Aan de andere kant heeft de voorzitter van de Speciale VN-commissie die toeziet op Iraks ontwapening, de Zweed Rolf Ekeus, laten doorschemeren dat Irak aan het eind van het jaar wel toestemming zal krijgen om zijn olie-export onbeperkt te hervatten, mits de huidige onderhandelingen in Bagdad over permanente controle op de Iraakse bewapeningsprogramma's slagen.

Dat overleg heeft kennelijk tot dusverre nog niet veel opgeleverd. “Er heerst een goede sfeer, maar er zijn ingewikkelde problemen”, zei gisteren Ekeus, die zelf voor de onderhandelingen naar Bagdad is gegaan. Ekeus vertrekt morgen of zaterdag weer. (Reuter, AP)