GTI snijdt in organisatie, weer honderd banen weg

ARNHEM/ROTTERDAM, 7 OKT. De technische dienstverlener GTI gaat opnieuw snijden in het werknemersbestand. Bij de vestigingen van GTI Installatietechniek in Arnhem en Nijmegen en bij GTI Klimaatkontrakt verdwijnen ruim 65 arbeidsplaatsen op een totaal van bijna 300. Bij GTI Mechanical in Rotterdam schrapt de directie 41 banen op een totaal van 196, zo heeft een woordvoerder van de onderneming desgevraagd bevestigd.

Een districtsbestuurder van de Industriebond FNV zegt dat GTI momenteel met een “heel forse” reorganisatie bezig is, die “veel” banen gaat kosten. Een concreet aantal kon zij niet geven. In de eerste zes maanden van dit jaar schroefde GTI het aantal werknemers reeds met ongeveer 200 omlaag. In de tweede helft van dit jaar zijn inmiddels ook bij GTI Mechanical in Bergen op Zoom 49 arbeidsplaatsen op een bestand van 111 geschrapt en in Delfzijl 14 op een totaal van 80. Op dit moment telt GTI 8000 personeelsleden, aldus een GTI-woordvoerder.

GTI-werknemers in Arnhem en Nijmegen hebben allen een brief ontvangen waarin directeur ir. R.M.C. Honings de personeelsvermindering aankondigt. “Iedereen heeft kunnen inzien dat de markt voor elektronische en werktuigkundige installaties door de heersende recessie sterk is geslonken en dat er een harde concurrentiestrijd woedt. Onze opdrachtgevers stellen onder meer verbouw-, nieuwbouw- en onderhoudswerkzaamheden uit, wat inhoudt dat onze orderportefueille te wensen overlaat. Onze verliezen zijn inmiddels opgelopen tot enkele miljoenen guldens”, zo schrijft Honings.

“Vrijwel alle vestigingen van GTI Installatietechniek kampen met dezelfde problemen”, voegt hij hier verderop in de brief aan toe. Op de vraag of deze zin betekent dat ook bij andere vestingen van GTI Installatietechniek banen op de tocht staan wilde de GTI-woordvoerder niet ingaan. Plannen voor verdere personeelsinkrimping bestaan op dit moment niet, zo laat hij weten. Hij onderstreept evenwel dat elke vestiging een eigen verantwoordelijkheid voor haar resultaat heeft.

Op berichten dat GTI dit jaar op een verlies van 5 tot 10 miljoen gulden zou uitkomen, wilde de onderneming evenmin reageren. “Als deze brichten waar zouden zijn, waren we met een tussentijds bericht naar buiten getreden”, aldus de woordvoerder.

In het halfjaarbericht liet GTI al weten dat het resultaat over 1993 onder invloed van het matige economische klimaat “sterk” zal achterblijven bij de winst over 1992. In dat jaar werd GTI al geconfronteerd met een winstvermindering van 14 procent tot 31,1 miljoen gulden. In de eerste zes maanden van dit jaar boekte het bedrijf een netto winst van 3,1 miljoen gulden vergeleken met 14,3 miljoen gulden over dezelfde periode vorig jaar.