Grafiek: Duitsers in het voormalige ...

Grafiek: Duitsers in het voormalige West-Duitsland hebben de friste oksels in Europa.

Gemiddeld besteedde iedere Duitser vorig jaar, omgerekend, zo'n 10,40 gulden aan deodorant. Ook Nederland ruikt fris, vorig jaar gaven Nederlanders circa 9,70 gulden uit aan rollers, sticks en verstuivers. In warmere landen, zoals Spanje en Italië, verkopen de fabrikanten relatief veel minder deodorant. De Italiaan spendeerde in 1992 iets minder dan 6 gulden, in Spanje lag dit bedrag nog een gulden lager. Dit blijkt uit cijfers van Nielsen, een marktonderzoekbureau. De deodorantmarkt in Nederland groeide vorig jaar met 12 procent. De warme zomer zorgde voor een stijging van de omzet, maar ook gebruiken steeds meer volwassenen deodorant. Driekwart van de mannen en 85 procent van de vrouwen rolt of spuit iets onder de oksels om niet te rieken in gezelschap.

    • Niek den Tex