"Geen uitstel besluit Betuwelijn'

DEN HAAG, 7 OKT. De Tweede Kamer zal de beslissing over aanleg van de Betuwespoorlijn niet uitstellen, zo hebben woordvoerders van CDA en PvdA gisteren laten weten tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het omstreden nieuwe goederenspoor.

Het provinciaal bestuur van Gelderland, tientallen actievoerende gemeentebesturen en de milieubeweging menen dat een heroverweging noodzakelijk is en willen de beslissing enkele maanden opschorten. Daardoor zou de aanleg van de Betuwelijn volgend voorjaar onderwerp van de verkiezingen worden.

CDA en PvdA willen echter zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen over de nieuwe spoorlijn, die volgens het kabinet bovengronds en dicht langs rijksweg A15 moet worden aangelegd. De woordvoerders van de regeringspartijen twijfelen niet aan de noodzaak van de lijn, maar lijken nog naar alternatieven te zoeken voor enkele delen in het tracé. De door Volker Stevin ontworpen betonnen sleuf, ook wel V-polder genoemd, lijkt de meeste kans te maken als alternatief voor sommige gedeeltes van het tracé.

Kamerleden hebben zowel de directie van de Nederlandse Spoorwegen als de havenbestuurders uit Rotterdam kritische vragen gesteld over de capaciteit van het spoorwegnet, omdat die niet ten volle zou worden benut. NS-hoofddirecteur T. Regtuijt stelde dat bij het huidige transport van 17 miljoen ton al personentreinen moeten uitvallen om een goederentrein voor te laten gaan. “Bij een groei naar 37 miljoen ton, zoals voorzien in de toekomstplannen van NS, zou het personenvervoer moeten worden stilgelegd als er geen nieuwe lijn wordt aangelegd”, aldus de NS-directeur. De Tweede Kamercommissie bezoekt vandaag Barendrecht en spreekt morgen in Tiel met lokale en provinciale bestuurders.