Foto: ROTTERDAM - Meer dan 250.000 kinderen ...

Foto: ROTTERDAM - Meer dan 250.000 kinderen gingen gisteren langs de deuren om bestellingen voor kinderpostzegels op te nemen.

De Stichtig Kinderpostzegel verwacht dit jaar minder administratieve chaos dan vorig jaar. Toen werd voor het eerst de betaling via bestellingsformulieren met automatische machtigingen geregeld. Daarmee wilde men vermijden dat kinderen van hun opbrengst beroofd zouden worden - in 1991 gebeurde dat 22 maal. Kinderen moesten voortaan bestelkaarten laten tekenen en postcodes en giro- of bankrekeningen zelf invoeren op het programma "Pietje Precies', waarna de stichting de bestellingen pakketjes naar de scholen verzond op naam van de leerlingen. Niet alleen bleek "Pietje Precies' minder nauwkeurig dan gehoopt, ook hadden 120.000 mensen een verkeerd rekeningnummer ingevuld en 80.000 mensen een foutieve postcode. Ook werden er nogal wat fouten gemaakt bij het verzending van pakketjes. Veel kinderen kregen daardoor geen kinderpostzegels voor de ooms en tantes die er wel voor hadden betaald. Bij de incasso van de bestellingen ten slotte werden er ten minste 50.000 fouten gemaakt. Dit jaar belooft de Stichting Kinderpostzegels beterschap; de administratie is aanmerkelijk vereenvoudigd. De actie bracht vorig jaar niettemin 24 miljoen gulden op, vier miljoen meer dan het jaar daarvoor. (Foto NRC Handelsblad / Leo van Velzen)