Duitse rente op obligaties daalt tot 5,9

AMSTERDAM, 7 OKT. Op de Duitse obligatiemarkt is het rendement op staatsobligaties gisteren gedaald tot 5,99 procent. Daarmee is de Duitse kapitaalmarktrente voor het eerst sinds 1987 onder de 6 procent terecht gekomen. De Nederlandse kapitaalmarktrente daalde tot 5,89 procent.

De daling in Duitsland voltrok zich grotendeels als gevolg van uitlatingen van de nieuwe Bundesbank-president Hans Tietmeyer in het weekblad Die Zeit. Daarin gaf hij aan dat de Duitse centrale bank de officiële tarieven kan verlagen wanneer de geldgroei blijft meevallen en de inflatievooruitzichten even gunstig blijven als nu het geval is. De inflatie in Duitsland bedraagt nu 4 procent, nog ruim boven het streefdoel van maximaal 2 procent van de Bundesbank. Het jongst bekende cijfer over de groei van de geldhoeveelheid in Duitsland is 7,2 procent, ook boven de bandbreedte van tussen 4,5 procent en 6,5 procent die de Bundesbank nastreeft.

Niet bekend

Op de financiële markten werd vanmorgen niet verwacht dat de Duitse officiële rentetarieven vandaag omlaag worden gebracht. Het disconto staat op 6,25 procent de Lombardrente op 7,25 procent. Pas volgende week worden de nieuwste Duitse inflatie- en geldgroeicijfers over de afgelopen maand bekend, en dat zijn de twee grootheden waarop de Bundesbank het monetaire beleid voor een belangrijk deel op baseert. Op de valutamarkt ondervond alleen de Belgische frank hinder van de verwachting dat een rentestap in Duitsland uitblijft. De munt zakte naar 5,16 gulden per 100. De Belgische centrale bank kocht vanmorgen volgens valutahandelaren franks op om de koers te steunen, maar wilde dat niet bevestigen.