Concurrentiekracht van Nederland neemt toe

DEN HAAG, 7 OKT. Naar Europese maatstaven doet de Nederlandse industrie het niet zo slecht. Volgens een studie van de Schweizerische Bankgesellschaft zal Nederland zich in het jaar 2005 kunnen handhaven op de lijst van meest concurrerende landen. Frankrijk, Duitsland en de VS duikelen fors omlaag.

De resultaten van de Zwitserse studie werden gisteren vermeld door minister Andriessen (Economische Zaken), in een toespraak voor de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging. Als criteria hanteerden de Zwitsers de industriële en kennis-infrastructuur, de produktiviteitsverbetering en de exportpositie. Bovenaan staat nu de VS, gevolgd door Zwitserland en Japan. Nederland staat negende, na België, Duitsland, Canada, Frankrijk en Denemarken.

In 2005 zou Korea bovenaan staan, gevolgd door China en Israël. Nederland zou als eerste Europese land op de achtste plaats komen, na Singapore, Japan, Hongkong en Canada. De VS zouden duikelen van nr. 1 naar nr. 19, Duitsland van nr. 5 naar nr. 18, en Frankrijk van 7 naar 17.

Prof. A. van der Zwan, de Haagse adviseur die in de jaren tachtig directeur van de Nationale Investeringsbank was, was veel minder positief over de Nederlandse industrie. Het kabinet zou groepen van bedrijven in kansrijke sectoren veel intensiever moeten ondersteunen. De huidige industriële paradepaarden - zie Philips, Daf en Fokker - zijn te kwetsbaar gebleken voor de groeiende concurrentie uit Zuid-Oost-Azië, aldus Van der Zwan.

Andriessen wees eveneens op de concurrentie van de “oosterse tijgers”. Daarom moet de Westeuropese industrie opschuiven naar hoogwaardige marktsegmenten. “Maar dat wil niet zeggen dat we ons als lemmingen op high tech sectoren moeten storten. Structuursnobisme is geen goede zaak,” stelde de minister.

De moderne economie concentreert zich volgens Andriessen steeds meer rond clusters van industriële bedrijvigheid, met netwerken van relaties in een vernieuwingsgezinde omgeving waarbij schaaleffecten (onderwijs, transport, financiering) kunnen worden uitgebuit. Een economie met louter diensten ziet Andriessen niet zitten.