Computergebruik

Ik las mevrouw Langelaans impressie van de avond in het Onderwijscentrum (W&O 30 oktober).

""Onzin - werken met de computer moet net zo gewoon worden als zwemmen en fietsen'' - dat heb ik niet gezegd als reactie op het verhaal van Eveline Mink. Ik heb zelfs alleen maar geluisterd naar de aanpak die ze daar op hun basisschool bedacht hadden: ""De leerlingen en wij zullen zèlf wel eens uitzoeken of die verhalen over het nut van de computer in de klas überhaupt kloppen.''

Mevrouw Mink ken ik niet, maar wel haar school en het zou me niet verbazen als er een slim plan met een dubbele bodem stak achter deze ogenschijnlijk rechtlijnige opzet.

Het citaat over computergebruik en zwemmen (of fietsen of telefoneren) komt uit een uitvoerig telefoongesprek dat Michaja Langelaan en ik hadden op 24 september. Dat begon over stress bij leerlingen en het liep er op uit dat we ongeveer het hele voortgezet onderwijs even doornamen. In die context was mijn opmerking over computers logisch en verstandig.

Ik zou over deze kleinigheid niet schrijven, ware het niet dat het verhaal van Eveline Mink me amuseerde en nieuwsgierig maakte. Het is juist leuk als een school een niet-conventionele aanpak bedenkt en ik zou me schamen daar met "onzin' op te reageren.

    • Rector Libanon Lyceum
    • Heleen van der Velden-Van Bakel