Z-Afrikaanse expositie toch in Amsterdam

ROTTERDAM, 6 OKT. De tentoonsteling van eigentijdse kunst uit Zuid-Afrika, geprogrammeerd in het Stedelijk Museum in Amsterdam, gaat eind dit jaar toch door.

Aanvankelijk wilde de Zuidafrikaanse regering niet dat de 27 werken van multiraciale kunstenaars, die nog tot 10 oktober te zien zijn op de Biënnale van Venetië, naar Amsterdam zouden reizen. Daar lagen geen politieke redenen aan ten grondslag, meende een woordvoerder van de Zuidafrikaanse ambassade hier, maar praktische. Sommige werken op de expositie waren namelijk verkocht en de nieuwe eigenaren wilden ze voor het eind van het jaar in bezit hebben.

Na de weigering heeft de initiator van de expositie, de Stichting Thami Mnyele die zich ervoor inzet Zuidafrikaanse kunstenaars na jaren van boycot uit hun isolement te halen, bemiddeld tussen de regering in Zuid-Afrika en andere betrokkenen. Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum, drong er schriftelijk bij de Zuidafrikaanse ambassadeur op aan de tentoonstelling doorgang te laten vinden. Volgens Thami Mnyele hebben vooral de felle reacties van de deelnemende kunstenaars de regering van Zuid-Afrika gedwongen mee te werken aan de totstandkoming van de tentoonstelling in Amsterdam.