Vuilnisman tilt te lang te zwaar en ook te hoog

DRONTEN, 6 OKT. Om het werk van vuilnismannen te verlichten, moet waar mogelijk de vuilniszak plaats maken voor minicontainer of wijkcontainer. Ook moeten vuilniswagens ergonomisch worden aangepast. Deze aanbevelingen doet de Nederlandse Vereniging van Reinigings- en Afvalverwijderingsdeskundigen (NVRD) in een rapport dat vandaag in Dronten is aangeboden aan minister De Vries (sociale zaken).

In een reactie stelde De Vries voor vuilnismannen vanaf een bepaalde leeftijd om te scholen. “Naast het hoge ziekteverzuim wordt jaarlijks ongeveer vijf procent van de vuilnismannen in gemeentedienst arbeidsongeschikt. Dat is vijf keer zoveel als gemiddeld. Een gemiddelde vuilnisman houdt het vijftien jaar vol en raakt daarna arbeidsongeschikt. Is het dan niet beter vuilnismannen vanaf een bepaalde leeftijd om te scholen voor minder belastend werk? Zij zijn dan financieel ook beter af dan in de WAO.”

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en het Academisch Medisch Centrum, blijkt dat vuilnismannen per persoon dagelijks gemiddeld elf- tot veertienduizend kilo huisvuil ophalen. Het gewicht van de zak, de mini- en de wijkcontainer loopt op van 7 naar 110 kilo.

De onderzoekers doen de aanbeveling om als het niet mogelijk is de vuilniszakken te vervangen door containers, de laadbak van de vuilniswagen te verlagen. Vuilnismannen hoeven de zakken dan minder hoog te tillen. Ook moet men extra rustpauzes inlassen en taken rouleren; afwisselend sjouwen, vegen en chaufferen.

Minister De Vries riep in zijn reactie vandaag de NVRD, de Vereniging Afvalbeheer en de Vereniging Nederlandse Gemeenten op de onderzoeksresultaten in praktijk te brengen. Dat dit deze instellingen geld zal kosten, vond De Vries geen bezwaar.