Verkiezingen voor parlement in Pakistan

ISLAMABAD, 6 OKT. Pakistan gaat vandaag naar de stembus voor parlementsverkiezingen. Vanmorgen om half acht gingen de 34.000 stemlokalen open voor de 53 miljoen kiesgerechtigden. Pakistan is een islamitische republiek, wat bij de verkiezingen tot uitdrukking komt door de gescheiden stemlokalen voor mannen en vrouwen.

De belangrijkste partijen zijn de Pakistaanse Volkspartij (PPP) geleid door Benazir Bhutto (40) en de Pakistaanse Moslimliga van Nawaz Sharif (44). Beide partijleiders zijn premier geweest: Bhutto tussen 1988 en 1990 en haar opvolger Nawaz Sharif tot begin dit jaar. De PPP, de grootste oppositiepartij, kreeg bij de laatste verkiezingen, drie jaar geleden, 45 van de 217 parlementszetels; de Moslimliga kreeg in alliantie met andere conservatieve partijen 105 zetels.

In de peilingen staat Benazir Bhutto op voorsprong; haar campagne was vooral gericht op de miljoenen arme Pakistanen die zij betere behuizing, beter onderwijs en werk in het vooruitzicht stelde. Nawaz Sharif presenteerde een zaken-programma; hij wil de vastgelopen Pakistaanse economie (verder) hervormen. Het nieuwgekozen parlement zal zijn eerste zitting houden op 15 oktober en vier dagen later een premier kiezen.