V-raad stuurt vredesmacht naar Rwanda

NEW YORK, 6 OKT. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren besloten een vredesmacht naar Rwanda te sturen.

De onderneming die de naam “VN Hulp Missie voor Rwanda” (Unamir) zal dragen, is de zestiende vredesoperatie die de VN op dit moment uitvoeren. De VN-operatie in het kleine Centraalafrikaanse land met ruim zeven miljoen inwoners moet de vorming van een overgangsregering mogelijk maken zodat in 1995 verkiezingen kunnen worden gehouden. In het dichtbevolkte Rwanda woedt al jaren een burgeroorlog tussen etnische groepen die een miljoen mensen op de vlucht heeft gedreven.

De Veiligheidsraad ging unaniem akkoord met resolutie 872 waarin VN-secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali toestemming wordt gegeven een eerste contingent van 800 man in Kigali te stationeren. Het mandaat van de troepen geldt voor een periode van zes maanden. Het is de bedoeling dat de sterkte van Unamir volgend jaar wordt uitgebreid tot in totaal 2.500 militairen, waarnemers en burgers. Unamir wordt de belangrijkste operatie van de VN in Afrika na Somalië en Mozambique. De Veiligheidsraad stelt voortzetting van de operatie afhankelijk van het bereiken van duidelijke vooruitgang bij de uitvoering van de vredesakkoorden die op 4 augustus in Tanzania door de regering en de gewapende verzetsgroep, het Rwandese Patriottische Front (RPF), werden ondertekend. De regering bestaat uit vertegenwoordigers van de Hutu-meerderheid. Tot het RPF behoren leden van de Tutsi-minderheid. (AP, Reuter)