Strijd tussen moslims in Bihac duurt voort

BIHAC, 6 OKT. Voor de tweede opeenvolgende dag is het gisteren in Bihac, de moslim-enclave die zich als "West-Bosnië' autonoom heeft verklaard, tot gevechten gekomen tussen troepen die loyaal zijn aan het bewind van president Alija Izetbegovic in Sarajevo en voorstanders van de regionale autonomie.

Bij de gevechten in en rond het dorp Johovica zijn gisteren volgens sommige bronnen opnieuw vijf doden gevallen, allen aan de kant van de regeringstroepen; maandag kwamen bij de strijd tussen de moslims onderling al negen mensen om het leven. Pogingen van officieren van de VN-vredesmacht UNPROFOR om een staakt-het-vuren tot stand te brengen liepen gisteren stuk op de weigering van Fikret Abdic, de onomstreden leider van de enclave, aan enig overleg deel te nemen.

De berichten over de ontwikkelingen in Bihac - dat zich vorige week bij monde van Abdic uitriep tot autonome provincie binnen Bosnië - zijn tegenstrijdig. Volgens sommige berichten heeft het Vijfde Legerkorps, dat president Izetbegovic trouw is gebleven, de milities van Abdic teruggedrongen tot op een klein gebied rond zijn belangrijkste bolwerk Velika Kledusa, in het noorden van de regio Bihac. Het leger zou nu overwegen Abdic' verzet gewapenderhand onschadelijk te maken. Daarvoor is volgens VN-waarnemers een strijdmacht van drie- tot vierduizend man nodig. De inzet van zoveel troepen zou de moslim-verdediging aan de frontlijnen met de Bosnische Serviërs echter danig verzwakken.

Volgens andere berichten, eveneens afkomstig uit VN-bron, zijn de afgelopen dagen drie infanteriedivisies van het regeringsgetrouwe leger naar Abdic overgelopen. Het zou daarbij om ongeveer 2500 man gaan. Izetbegovic ontmoette gisteren in Sarajevo commandanten van het Vijfde Legerkorps uit Cazin, in de enclave Bihac, kennelijk om te demonstreren dat hij kan rekenen op hun loyaliteit.

Abdic deed gisteren opnieuw een scherpe aanval op Alija Izetbegovic. De Bosnische president zou de enclave tot overgave willen dwingen “opdat hij de 300.000 levens in het gebied kan manipuleren op de manier waarop hij de 200.000 [in de Bosnische oorlog] omgekomen moslims heeft gemanipuleerd”. “We willen in vrede leven met anderen, met onze buren en landgenoten, we willen de dood van Alija's grafsteenstaat niet”, aldus Abdic, geciteerd door het eigen "West-Bosnische' persbureau.

In Centraal-Bosnië is gisteren opnieuw gevochten tussen Bosnische Kroaten en moslims. Volgens radio-Sarajevo hebben de Kroaten daarbij moslim-burgers gebruikt als levend schild. De burgers zouden met explosieven op het lichaam naar de linies van de moslims zijn gestuurd; toen ze daar waren aangekomen, werden de explosieven van afstand tot ontploffing gebracht, zo meldde radio-Sarajevo.

De leider van de moslims in de Sandzak, Suleyman Ugljanin, heeft de VN gisteren gevraagd troepen naar dit op de grens van Servië en Montenegro gelegen gebied te sturen om de moslims te beschermen. Volgens hem zijn sinds januari veel moslims vermoord of ontvoerd en zijn op grote schaal huizen van moslims en moskeeën in het gebied in brand gestoken door Servische nationalisten. Ugljanin zei dat de moslims van Sandzak zonder bescherming door VN-troepen “op zichzelf zijn aangewezen, zoals de moslims in Bosnië op zichzelf zijn aangewezen”. (Reuter, AP, AFP)