Strijd om Paramount is nu in volle omvang ontbrand

NEW YORK, 6 OKT. QVC Network heeft Paramount Communications gisteren brieven overhandigd die moeten aantonen dat QVC genoeg steun heeft om zijn overnamebod van 9,5 miljard dollar in aandelen en contanten op Paramount gestand te doen. De overnamestrijd om het Newyorkse Paramount, een mediagigant met uitgeverijen, twee sportclubs, een onafhankelijke studio en het Newyorkse Madison Square Garden in zijn bezit, is hiermee in een nieuwe fase gekomen.

Half september deelde Paramount mee dat een vriendelijk overnamebod was gedaan van 8 miljard dollar door de kabeltelevisie-exploitant Viacom. Een week daarna deed het televisie-postorderconcern QVC een hoger bod van 9,5 miljard dollar. Zowel Viacom als QVC proberen zich sindsdien te verzekeren van medestanders, die via investeringen hun bod kracht bij kunnen zetten.

QVC, afkomstig uit West Chester in Pennsylvania, heeft met het overleggen van het bewijs van zijn financiële slagkracht voldaan aan de wens van het Paramount-bestuur om financiële garanties te overleggen. De brieven van QVC bevatten een bankgarantie van 3 miljard dollar en 1 miljard dollar aan investeringen in QVC door de medieconcerns Liberty Media en Comcast. Het bestuur van Paramount, dat eerder een voorkeur voor Viacoms aanbod uitsprak, moet nu ook officieel reageren op QVC's bod.

Viacom heeft zich inmiddels verzekerd van de steun van Telefoonmaatschappij Nynex, dat voor voor 1,2 miljard dollar een belang heeft genomen in Viacom. Vorige week kocht het videoverhuurconcern Blockbuster al voor 600 miljoen dollar aandelen Viacom. Nynex krijgt, als de overname van Paramount door Viacom doorgaat, een belang van zeven procent in het het nieuw te vormen Paramount Viacom International. Viacom-topman Sumner Redstone met de investeringen zijn bod op Paramount kunnen verhogen tot ongeveer 9,5 miljard dollar, even hoog als QVC's bod. Redstone zei ervan overtuigd te zijn dat de geplande Viacom-overname van Paramount doorgaat en topman Barry Diller van QVC daar niet tussen kan komen.

Nynex dat Viacom nu steunt, is een van de zogenoemde "Baby Bells', de zeven telefoonmaatschappijen maatschappijen die ontstonden na het opbreken van het nationale telefoonconcern AT&T in 1984. Zowel Viacom als QVC probeert zich van de steun van een of meer Baby Bells te verzekeren. Viacom was vorige week naast Nynex ook nog in gesprek met Southwestern Bell en Cox Enterprises.

QVC-topman Barry Diller onderhandelde toen met de telefoonmaatschappijen BellSouth en Bell Atlantic. Omdat Paramount een schriftelijk bewijs van QVC's bod eiste, heeft het bedrijf onder leiding van de Amerikaanse bank Chemical Banking Company nu alvast 4 miljard dollar in contanten beschikbaar.

    • Lucas Ligtenberg