Shell in Golf van Mexico

HOUSTON, 6 OKT. Shell Oil, de Amerikaanse dochter van de Koninklijke/Shell Groep, gaat het olie- en gasveld Mars in de Golf van Mexico exploiteren. In de eerste fase wordt 1,2 miljard dollar geïnvesteerd. Mars, ontdekt in 1989, is de grootste olievondst in de Golf van Mexico in twintig jaar.

Uit het veld moet de komende dertig jaar een hoeveelheid van in totaal zo'n 700 miljoen vaten (van 159 liter) aan olie en aardgas worden gewonnen. Ter vergelijking: de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec) haalt momenteel per dag 23,58 miljoen vaten uit de grond. De produktie zal naar verwachting eind 1996 beginnen en een hoogtepunt bereiken van 100.000 vaten olie en drie miljoen kubieke meter gas per dag.

De winning vindt plaats uit 26 verschillende bronnen op een diepte van 880 meter beneden de zeespiegel. Shell-president Philip Carroll sprak van “een nieuwe stap in de exploitatie van olie- en gasreserves op grote diepten”. Shell Oil heeft op dit terrein een aantal records op zijn naam staan. Het laatste dateert van 1988, toen olie werd gewonnen op een diepte van 405 meter.

Het bedrag van 1,2 miljard dollar zal voor 55 procent worden geïnvesteerd in de bouw van een reusachtig platform. Het resterende bedrag is bestemd voor boringen en de ontsluiting van de bronnen.

Shell heeft een belang van 71,5 procent in het veld. De rest is van BP, dat in de eerste fase 340 miljoen dollar zal bijdragen. Door de exploitatie van Mars zal de oliewinning van Shell in de Golf van Mexico bijna verdubbelen. Momenteel haalt de Amerikaanse oliemaatschappij 31 procent van zijn totale olie- en gasproduktie uit de Golf. Shell zal pas pas over twee à drie jaar besluiten of ook met de tweede fase van het project kan worden begonnen. (Reuter)