Senaat alsnog akkoord met Wet Gehandicapten

DEN HAAG, 6 OKT. De Eerste Kamer is gisteren akkoord gegaan met de Wet Voorzieningen Gehandicapten, na toezeggingen van staatssecretaris Wallage (sociale zaken).

Hij beloofde dat de eigen bijdragen die gehandicapten voor voorzieningen als vervoer en woningaanpassing moeten betalen aan een maximum worden gebonden. In die wet worden al maxima gehanteerd, maar de Senaat was bang dat door een combinatie van eigen bijdragen op grond van andere wetten gehandicapten in de bijstand terecht zouden komen. Aanvankelijk dreigde een meerderheid goedkeuring aan het voorstel te onthouden. Wallage zegde toe dat gehandicapten geen eigen bijdragen hoeven te betalen als zij al een bepaald percentage eigen bijdragen voor voorzieningen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (bijvoorbeeld medicijnen) betalen. Voor het wetsvoorstel stemden uiteindelijk 39 senatoren, onder wie die van PvdA en CDA, 26 waren tegen.