Rode Kruis in zorg om vluchtelingen Georgië

GENÈVE, 6 OKT. Het Internationale Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het lot van naar schatting 50.000 Georgische vluchtelingen, die door de oorlog in Abchazië uit hun woonplaatsen zijn verdreven en die zich nu schuilhouden in de bergen.

Het Rode Kruis is gisteren in Zugdidi, niet ver van de grens met Abchazië, begonnen voedsel, dekens en kleding uit te delen aan tienduizenden Georgiërs die het strijdtoneel in Abchazië zijn ontvlucht. De vluchtelingen zijn over besneeuwde, 2700 meter hoge grenspassen naar Zugdidi ontkomen. Het Rode Kruis tracht nu dertig ton hulpgoederen Abchazië binnen te krijgen. In totaal zijn 150.000 Georgiërs tijdens en na de gevechten, die zijn uitgelopen op een volledige Georgische nederlaag, uit hun woonplaatsen gevlucht. Van hen zitten er 50.000 vast in de Kaukasische bergen. “Hun toestand is zeer ernstig. Mensen gaat letterlijk van honger dood”, aldus een woordvoerder van het Rode Kruis in Genève.

Het Rode Kruis probeert aan helikopters te komen om de vluchtelingen in de bergen met hulpgoederen te bereiken. Er bestaan echter al grote problemen bij het transport van hulpgoederen van de Georgische hoofdstad Tbilisi naar Zugdidi. Bovendien wordt de hulpverlening gecompliceerd door de opgelaaide gevechten tussen de Georgische regeringstroepen van president Sjevardnadze en de aanhangers van zijn rivaal Gamsachoerdia, die vanuit Zugdidi opereren. (AP)