Nog meer aanklachten in de Eper zedenzaak

ZUTPHEN, 6 OKT. In de Eper zedenzaak is aan nog eens drie mannen verkrachting ten laste gelegd. Zij worden tevens verdacht van ontucht met minderjarigen. Twee van hen kregen ook moord op een pasgeboren baby ten laste gelegd.

De verdachten, de broers G. (28) en R. van Z. (23) uit Vaassen en de 51-jarige A.H. uit Apeldoorn, waren vanmorgen niet op de zitting aanwezig. Tijdens de pro-formabehandeling van de zaak verzocht de officier van justitie van de rechtbank van Zutphen om de zaak aan te houden omdat de rechter-commissaris het onderzoek nog niet heeft afgerond. De verdachten blijven in voorarrest.

De drie hoofdverdachten in de Eper zedenzaak, de ouders en de ex-man van één van de slachtoffers, is moord ten laste gelegd op ten minste drie pasgeboren baby's en het plegen van verscheidene abortussen die tegen de wil van de vrouwen werden uitgevoerd.

De drie vandaag gedagvaarde mannen worden ervan verdacht één van de slachtoffers herhaaldelijk te hebben verkracht. In de tenlastelegging wordt melding gemaakt van het geven van stroomstoten, verwurgingen tot bewusteloosheid volgde, vastbinden, dan wel het dreigen daarmee. Ook zouden de beide broers Van Z. met de minderjarige kinderen van het slachtoffer en een kind van medeverdachte A.H. ontucht hebben gepleegd. De verdachten waren ten tijde van het misdrijf 25 en 19 jaar oud.

Eén van de verdachten wordt ervan beschuldigd dat hij deel uitmaakte van een georganiseerde bende die één van de slachtoffers in de Eper incestzaak en/of ook andere vrouwen, regelmatig verkrachtte.

Deze beschuldiging, art. 140 van het Wetboek van strafrecht, is in Nederland nog nooit eerder toegepast op een zedenmisdrijf. Het houdt in dat de verdenking bestaat dat de mannen zich systematisch organiseerden om (zeden)-misdrijven te plegen. Het artikel wordt meestal toegepast bij de aanpak van grote drugszaken.

Eén van de drie verdachten zal ook nog een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum in Utrecht ondergaan.

Het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van vier politieagenten uit Epe is nog gaande. De vier werden door een van de slachtoffers aangeklaagd wegens verkrachting. De agenten zijn op non-actief gesteld. De zaak is uitgesteld tot 23 november.