Moskou gaat gebruik dollar tegen

MOSKOU, 6 OKT. De Russische Centrale Bank heeft het contant betalen met dollars in winkels verboden. Het verbod moet ingaan op 1 januari, maar het is nog de vraag of het zal worden nageleefd.

Volgens een document van de centrale bank zullen winkels en bedrijven betaling in dollars niet langer mogen accepteren. Betalingen met krediet-kaarten blijft wel toegestaan. Doel van de maatregel is het aanzien van de roebel te versterken en meer greep te krijgen op de Russische economie.

De Amerikaanse dollar heeft zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in hoog tempo ontwikkeld tot de tweede, of misschien wel eerste, valuta van Rusland. In Moskou alleen al zijn honderden winkels, restaurants en dienstverlenende bedrijven die alleen dollars als betaalmiddel accepteren.

Ook zijn er bedrijven die hun Russische personeel in dollars betalen. Met het oog op de belasting wordt dan vaak een tweede boekhouding bijgehouden in roebels, waarin de inkomsten en de betaalde salarissen dan veel lager zijn.

Belangrijkste oorzaak van de dollarisatie van de Russiche economie is de inflatie. In het eerste halfjaar van dit jaar verloor de roebel de helft van zijn waarde tegenover de dollar.

Niet bekend

    • Hans Nijenhuis