Montedison boekt flinke winststijging

De geconsolideerde winst van het Italiaanse conglomeraat Montedison is in de eerste zes maanden van 1993 gestegen tot 784 miljard lire (875 miljoen gulden) van 398 miljard lire (458 miljoen gulden) in dezelfde periode vorig jaar.

Montedison gaat gebukt onder een torenhoge schuld van 10 biljoen lire (11 miljard gulden).

Montedison maakt deel uit van de in zware financiële problemen verkerende Ferruzi-groep, die deze week eveneens een flinke toename van de halfjaarwinst bekend maakte.

Nadat de schuldenlast bij Montedison was opgelopen tot (omgerekend) meer dan 35,5 miljard gulden, hebben de kredietgevende banken - waaronder ABN Amro - onder leiding van de Italiaanse Mediabanca het heft in handen genomen. Als uitvloeisel van de ingreep hebben voormalige bestuurders van Montedison de afgelopen weken verklaard dat Montedison voor tenminste ongeveer 367 miljoen gulden aan smeergelden heeft betaald gedurende de eigendomsstrijd over de petrochemische onderneming Enimont, een joint venture van Montedison en het Italiaanse staatsenergieconcern ENI (Ente Nazionale Idrocarburi). De Italiaanse jusitie onderzoekt de smeergeldaffaire en heeft een aantal topfunctionarissen gearresteerd.