Mediashow Jan Lenferink opgetuigde aflevering van RUR

Het nieuwe programma van Jan Lenferink, ondergebracht op de "doelgroepenzender' RTL5, is voor velen ongetwijfeld een feest van herkenning. Alle personages zijn vertrouwd, de ontwikkeling en de ontknoping zijn bekend; alleen het decor en de epiloog zijn anders. Wat RTL5 gisteren in feite bracht was een opgetuigde aflevering van RUR, het programma waarin het altijd leek of iedereen met elkaar bevriend was en hoogstpersoonlijk met de presentator in de klas had gezeten. In Tévépuré, de titel van het programma, heerste ook die opgetogen amicaliteit-met-valse-ondertoon:

“Hallo Gerard, toen Seth jou verleden week bij de AVRO die Edison uitreikte, leek 't of er een woordenwisseling was uitgeknipt.”

“Ja Jan, Seth had z'n avond niet. Hij zei dat wij geen vrienden waren.”

“Maar jij had ooit iets lelijks over hem gezegd.”

“Ja, daar maakte hij een grapje over. Maar dat kwam niet als zodanig over. Zoals wel vaker bij Seth.”

“Hij zei dat jij vroeger een soort links onderwijzertje was.”

“Ja, en nu is hij het rechtse onderwijzertje. Hahaha. Jan, ik vond het leuk in deze eerste aflevering te zitten en veel succes met je programma.”

Vervolgens werd er overgeschakeld naar drie "correspondenten', die Lenferink in de komende weken vertellen wat er zoal aan trends op de televisie te zien zijn: Dick Passchier (“Dag Dick”) in Noorwegen, Conny Mus (“Hallo Conny”) in Israel en Max Westerman (“Ha die Max”) in New York. En toen moest RTL5 vanwege een zenderstoring het programma even staken. Uit de onverstoorheid waarmee Lenferink de draad weer oppakte, bleek dat het hier - anders dan gesuggereerd - geen rechtstreekse uitzending betrof.

Daarna was ex-Journaal-verslaggever, mediatrainer en kandidaat-Kamerlid Marijn de Koning aan de beurt:

“Marijn, waarom wil een voormalig journalist nou ineens behoren tot die polietiekie?”

“Lieve Jan, een journalist en een politicus controleren allebei de macht.”

“Maar Marijn, je komt toch niet verder in het leven zonder liegen en bedriegen...”

“Dat krijg je later altijd kosmisch op je boterham, Jan Lenferink.”

“Zit je hier omdat je denkt dat je daar politieke munt uit kan slaan?”

“Ja, ik heb voor dit programma gekozen, en niet voor Ursul. Waarom, daar zouden we het niet over hebben.”

“Maar Marijn, dit is toch een mediaprogramma...”

“...bovendien ken ik jou beter, Jan.”

Etcetera, etcetra.

Vervolgens kwamen er drie oud-nieuwslezers aan bod, waarvan er een een slappe anekdote eindeloos mocht uitspinnen.

Is Tévépuré dan helemaal niks? Jawel, er zit een aantal buitengewoon geestige onderdelen in. Erik van Muiswinkel maakt in de vermomming van middelbare bal een komisch nummer rond pornofilms. Nog leuker is Rijk de Gooijer, die "Showbusiness-nieuws' brengt: in een neutrale setting en op droge toon wordt het Bekende Nederlander-circuit over de hekel gehaald. De met brandend haardvuur en koorzang ingeleide dagsluiting van Gerard Reve vormt tevens het hoogtepunt van de uitzending. De wijze waarop de schrijver, close-up en voornaam uitgelicht, in luttele minuten van ernst naar luim en vervolgens pathetiek overschakelde was fenomenaal.

Als RTL5 een verdienste heeft, dan is het dat nu af en toe wordt getoond dat inventieve televisie in Nederland meer vermag dan wat de publieke televisie en RTL4 ons tot nu toe boden.

    • Tom Rooduijn