Koersen Damrak verder omhoog door Jeltsin-effect

AMSTERDAM, 6 OKT. De overwinning van Jeltsin in Rusland, een iets sterkere dollar en koersstijgingen op de Europese beurzen hebben de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen verder omhoog geduwd. De EOE-index van de 24 meest actieve fondsen kwam voor het eerst sinds weken weer boven de 360 punten.

AMSTERDAM Rondom het middaguur kwam de EOE-index op 361 punten te staan, nadat eerder al een hoogste punt van 362,09 punten was bereikt. Het record van 31 augustus van 367,23 punten kwam daarmee even in zicht. Handelaren verwachten dat de EOE de komende dagen weer even onder de 360 punten zal duiken om later de horde definitief te nemen. De lage inflatie en het minieme herstel van de economie leggen volgens handelaren een bodem onder de koersen.

De Londense beurs liet eveneens een sterk opgaande lijn zien. De Financial Times-index van honderd aandelen was anderhalf uur na de opening 26 punten hoger op 3.111,2 punten. Het koersgemiddelde lag daarmee ruim boven het op 27 augustus geboekte recordslot van 3.100,6. Gisteren ging de index met 17,5 punten omhoog en maandag met 28,4 punten. De beurs van Frankfurt brak gisteren een record, maar moest vanmorgen iets van die winst prijsgeven door winstnemingen.

De koers van de Amerikaanse dollar ging vanmorgen nog iets verder omhoog. Rondom het middaguur werd 1,8275 gulden genoteerd tegen een slotkoers van 1,8260 gulden gisteren. De iets sterkere dollar was vooral een steun voor dollargevoelige ondernemingen zoals Koninklijke Olie en Nedlloyd. De "olies' deden 188,80 gulden, na een slot van 187,90 gisteren. Nedlloyd was vier dubbeltjes hoger op 40,60 gulden. KLM behoorde ook tot de grootste stijgers en won 1,60 gulden op 39,20 gulden, de hoogste koers van 1993. De maatschappij meldde een hogere beladingsgraad in september.

Een uitzondering op de vaste stemming was Hoogovens dat 3 gulden zakte naar 41,80 gulden. Dit gebeurde volgens handelaren als reactie op pessimistische uitlatingen van bestuursvoorzitter Van Veen in een ochtendblad. Ook Philips daalde, zij het licht, met twee dubbeltjes tot 36,70 gulden. Dit ondanks de optimistische uitlatingen van topman Timmer die in Tokio zei dat hij een economisch herstel ziet in het midden van 1994.

Unilever kon door stevige vraag voor het eerst sinds geruime tijd weer eens door de grens van 200 gulden breken. Met een winst van 90 cent belandde de prijs op 201,70 gulden. Van de andere internationale waarden werd Akzo 1,90 duurder op 179,60 gulden, om rond de middag terug te zakken tot 179,20. Daarmee benaderde het chemie-aandeel de hoogste koers van het jaar die 181,80 gulden bedraagt en van 18 augustus dateert. Zeer vast was ook DSM die met een sprong van 1 gulden ruim boven de 100 schoot op 100,70 gulden.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs is de Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen gisteren hoger gesloten onder invloed van de positieve reacties van de Europese beurzen op de ontwikkelingen in Rusland. Het koersgemiddelde steeg met 9,50 punten tot 3.587,26. Er sloten over de hele linie echter meer fondsen lager dan hoger. De verhouding bedroeg tien tegen negen. De omzet kwam uit op een behoorlijk aantal van 284 miljoen aandelen.

De Dow Jones-index kwam in de loop van de ochtend op een maximale winst te staan van 21 punten. Het positieve effect van de koersontwikkeling in Europa werd wat getemperd door de eerste bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. Advanced Micro Devices (AMD) rapporteerde een teleurstellende winststijging en moest dat bekopen met een flink koersverlies. Andere halfgeleiderfondsen werden meegesleept. De stroom kwartaalcijfers komt volgende week pas goed op gang. Volgens handelaren blijft de beurs daarover vrij optimistisch, ondanks de tegenvaller bij AMD.

Op de valutamarkt in New York kwam weinig verandering in de dollarkoers. Tegen het slot van de handel werd 1,8255 gulden genoteerd na een slotkoers van 1,8230 gulden maandag.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger onder invloed van de koerswinsten die gisteren werden geboekt in Europa, vooral op de beurs in Frankfurt. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 178,32 punten tot 20.500,25, een winst van 0,9 procent. De omzet kwam uit op een behoorlijk totaal van 320 miljoen aandelen. Tegenover de yen boekte de Amerikaanse munteenheid een bescheiden koerswinst. De slotkoers in Tokio bedroeg 105,63 yen in vergelijking met 105,30 yen gisteren.

In Hongkong werden nog veel grotere koerswinsten geboekt. De Hang Seng-index schoot omhoog met 172,09 punten ofwel 2,2 procent tot 8.041,57 en kwam daarmee voor de vierde achtereenvolgende dag op een recordniveau.