Jordan: "Het zal een schok zijn en niet begrepen worden'

CHICAGO, 6 OKT. De Amerikaanse basketballer Michael "Air' Jordan, een van de beroemdste sporthelden in de wereld, zal stoppen met basketbal. Dat werd vannacht bekendgemaakt door de Amerikaanse televisiezender NBC en een aantal Amerikaanse kranten. De superster, die problemen heeft met het verwerken van de moord op zijn vader begin augustus, heeft vanmiddag een persconferentie gegeven op het trainingscomplex van zijn club, de Chicago Bulls.

Het was vannacht niet duidelijk of Jordan zich op staande voet zal terugtrekken of aan het eind van het seizoen 1993-'94, dat over een maand begint.

De 30-jarige Jordan gooide gisteren in Chicago de ceremoniële eerste bal voor de openingswedstrijd in de play-offs van de American league tussen de honkbalteams van Chicago White Sox en de Toronto Blue Jays. Tegenover een verslaggever van de Chicago Sun-Times zei Jordan: “Het is tijd om eens iets anders te gaan doen. Ik heb alles al meegemaakt. Ik weet dat het als een schok zal komen en dat veel mensen het niet zullen begrijpen. Maar ik heb het goed overdacht. Mijn gezin en mijn vrienden zijn op de hoogte.”

Het bericht is vanochtend bevestigd door een anonieme bron binnen zijn club en door Russell Granik, een bestuurder van de Amerikaanse profbasketbal-organisatie NBA. De Denver Post vernam van Phil Jackson, coach van de Bulls, dat Jordan definitief zou stoppen. Jordan verliet gisteravond het stadion Comiskey Park onder politie-begeleiding toen de geruchten over zijn op handen zijnde besluit te stoppen de ronde gingen doen.

Jordan wordt beschouwd als de beste basketballer ooit. Hij speelde negen jaar in de National Basketball Association, werd drie keer gekozen tot "meest waardevolle speler' en was zeven achtereenvolgende jaren topscorer. Met de Bulls won hij het de afgelopen drie jaar drie "wereldtitels' op rij, met het nationale team van de Verenigde Staten won hij gouden medailles op de Olympische Spelen in 1984 te Los Angeles en vorig jaar in Barcelona. In het Dream Team speelden ook Magic Johnson, die daarna is gestopt met basketballen omdat hij drager is van het HIV-virus, en Larry Bird, die stopte omdat hij te veel last kreeg van zijn zwakke rug.

Het besluit van "Air' Jordan zich terug te trekken zou mede zijn ingegeven door de moord op zijn vader. Twee jongens van 18 jaar hebben zijn vader begin augustus overvallen toen hij langs de kant van de weg in zijn auto lag te slapen. Jordan had een speciale band met zijn vader. Sinds de moord doken er speculaties op dat Jordan zijn actieve sportloopbaan zou beëindigen.

Jordan is verreweg het meest gewilde object op petjes, T-shirts en andere basketbal-attributen. Maar zijn imago als sportheld is het afgelopen jaar onder druk komen te staan na hardnekkige berichten over gokschulden. (AP/Reuter)