Jeltsin versterkt zijn greep op Rusland verder

PAG.5 LEGER AARZELDE LANG MET INGRIJPEN / CENSUUR

MOSKOU, 6 OKT. President Jeltsin heeft gisteren zijn greep op Rusland verder verstevigd door de procureur-generaal te vervangen en de politie speciale volmachten te geven. Valeri Zorkin, voorzitter van het Constitutionele Hof, trad vandaag eigener beweging af. Jeltsin stelde ook perscensuur in, maar die maatregel is vandaag weer ingetrokken. Jeltsin houdt vanmiddag een televisietoespraak.

De maatregelen komen nadat aan Jeltsin loyale troepen maandag een eind maakten aan een gewapende opstand van tegenstanders van de president. Bij de gevechten zijn volgens de nieuwste cijfers 150 mensen omgekomen en 600 gewond geraakt.

Legereenheden zijn nog steeds bezig met het doorzoeken van het Witte Huis, het parlementsgebouw waarin Jeltsins tegenstanders zich hadden verschanst. Het gebouw zal overigens na herstel van de brandschade in gebruik worden genomen als regeringscentrum, zo werd vanmorgen bekend.

In de Russische media is inmiddels een discussie op gang gekomen over de rol van het leger de afgelopen dagen. Het beeld is nog onduidelijk, maar vast staat al wel dat het leger pas zondagavond heel laat in actie is gekomen.

Het nieuwe Russische parlement zal waarschijnlijk gaan vergaderen in het Kremlin.

Vannacht heeft het leger op verscheidene plaatsen in Moskou nog mensen ontwapend. Om half twee vannacht was een schotenwisseling te horen in de buurt van het metrostation Proletarskaja, in het zuid-oosten van de stad.

Jeltsin heeft een aantal initiatieven genomen om zijn tegenstanders ook politiek uit te schakelen. Gistermorgen al ontsloeg hij twee belangrijke regionale leiders. De lokale sovjets in Moskou, die het parlement actief hadden gesteund in zijn strijd tegen de president, werden ontbonden. Een medewerker van de president zei verder dat Jeltsin zou overwegen alle regionale parlementen te ontbinden die zich de afgelopen twee weken tegen hem hebben gekeerd.

De president ontsloeg gisteren ook procureur-generaal Stepankov. Stepankov werd door de regering deze zomer beschuldigd van het tegenwerken van onderzoeken naar corruptie, onderzoeken die overigens door beide partijen in de Russische machtsstrijd als politiek wapen werden gebruikt. Stepankov steunde Jeltsin wel na het ontbinden van het parlement op 21 september. De nieuwe procureur-generaal wordt Alexej Kazannik, een adviseur van de regering van de Siberische stad Omsk.

Jeltsin heeft de politie gisteren de bevoegdheid gegeven zonder bevelen tot huiszoeking over te gaan, mensen aan te houden en appartementen te doorzoeken.

Sinds maandagavond is in Moskou een avondklok van kracht en afgelopen nacht zijn op verschillende plekken in de stad controleposten opgezet. Al deze maatregelen worden genomen in het kader van de noodtoestand, die de president zondag afkondigde.

    • Hans Nijenhuis