Italië wil Moskou bij G-7

ROME, 6 OKT. Italië wil “gelijke rechten” voor Rusland tijdens toekomstige bijeenkomsten van de zeven rijkste industrielanden (G-7).

Dat heeft de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Beniamo Andreatta, gisteren in Rome gezegd. Italië neemt volgend jaar het voorzitterschap van de G-7 van Japan over. De eerstvolgende topbijeenkomst vindt volgend jaar juli in Napels plaats. Volgens Andreatta zouden de gelijke rechten onder meer moeten inhouden dat een slotcommunique pas wordt uitgegeven “nadat we naar de Russische president hebben geluisterd.” Andreatta vindt dat “bepaalde elementen” van de G-7 moeten verdwijnen, die volgens hem bij de jongste top in Tokio “vernederend” kunnen hebben geleken, bijvoorbeeld het feit dat de Russische president slechts spreekt aan het eind van de ontmoeting als de slotverklaring al is goedgekeurd. De landen van de G-7 zijn de VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Duitsland. (Reuter)