Erwin Koeman: Selectie Oranje leuke beloning

ZEIST, 6 OKT. Erwin Koeman is teruggekeerd in de selectie van het Nederlands elftal. De keuze van bondscoach Dick Advocaat voor de 32-jarige speler van PSV was de enige verrassing in het rijtje van zeventien namen, waaruit het elftal zal worden samengesteld dat volgende week woensdag in Rotterdam tegen Engeland speelt. Nederland zal moeten winnen van Engeland om kans te behouden op kwalificatie voor de eindronden van de strijd om het wereldkampioenschap in 1994 in de Verenigde Staten.

Erwin, de oudere broer van Ronald Koeman, was voor de laatste keer op 12 februari 1992 uitgenodigd voor het nationale team. In Faro verloor Oranje destijds de oefenwedstrijd tegen Portugal met 2-0. Het was de 28-ste interland van Erwin Koeman.

Vergeleken met de vorige wedstrijd, op 22 september tegen San Marino, heeft Advocaat zijn selectie op twee plaatsen gewijzigd. Behalve Koeman keerde ook Ullrich van Gobbel terug. De verdediger van Feyenoord speelde in juni tegen Noorwegen zijn eerste en tot nu toe enige interland.

Aanvaller Wim Kieft van PSV, die tegen San Marino niet bepaald gelukkig was in zijn acties, en Rob Witschge van Feyenoord moesten hun plaats afstaan. De positie van Witschge, links op het middenveld, zal waarschijnlijk worden ingenomen door Erwin Koeman. Bij PSV speelt Koeman als laatste man. Advocaat wees in eerste instantie zeventien man aan. Mede omdat Ronald de Boer geblesseerd is aan de knie en het afgelopen weekeinde niet in actie kwam met Ajax. Gillhaus is daarom ook weer van de partij. De speler van Vitesse werd voor de confrontatie met San Marino eveneens opgeroepen, maar moest afzeggen wegens een blessure.

Erwin Koeman is de enige PSV'er in de selectie. Hij is tot nu toe ook de enige voetballer van de Eindhovense ploeg die dit seizoen in vorm is. “Ik had er niet meer bij stilgestaan ooit nog in aanmerking te zullen komen”, was zijn eerste reactie. “Na mijn blessure heb ik hard aan een goede rentree gewerkt. Dit is een leuke beloning. De kwaliteiten die had ik nog wel. Voetballen verleer je niet.”

Het herstel van de PSV'er zette zich eind vorig seizoen in. “Mijn herstel viel in het niet bij alle interne problemen bij de club. Het voetbal kwam op de tweede plaats. Nu ligt dat anders. Er zijn nog problemen bij ons, maar in de groep zelf is het rustig. Bovendien heb ik tot nu toe als enige ongeveer alle wedstrijd meegedaan. Het gaat inderdaad behoorlijk.”

Het bevalt Koeman op de positie van laatste man, al gaat hij er vanuit dat zijn terugkeer naar het middenveld een kwestie van tijd is. Het wachten is op de terugkeer van de geblesseerde Popescu. “Als laatste man heb ik het spel voor me. Ik vind het een lekkere plaats, kan de lange pass geven. Waarschijnlijk zal het tijdelijk zijn. Maakt niet uit. Ik ben altijd een teamspeler geweest. Als het moet pas ik me aan. Voor Oranje ben ik ook als middenvelder geselecteerd.”

De hereniging met Aad de Mos, de trainer met wie hij eerder bij KV Mechelen samenwerkte, heeft bijgedragen tot het herstel van Koeman. “Hij geeft me vertrouwen, omdat hij weet dat ik dat niet beschaam. Dat is prettig. De Mos weet wat ik kan, ik weet wat hij kan.”

Dennis Bergkamp heeft in de Engelse krant The Independent gezegd dat de aanwezigheid van Alan Shearer in de Engelse selectie de belangrijkste bedreiging is van de Nederlandse kansen op deelneming aan het wereldkampioenschap. Het meedoen van de spits van Blackburn Rovers is volgens Bergkamp belangrijker dan de afwezigheid van de geschorste Paul Gascoigne. “Gascoigne is belangrijk, maar er zijn anderen die zijn plaats kunnen innemen. Shearer is de speler die de beslissing kan brengen”, zei Bergkamp in de Engelse krant. Ian Wright kan niet gelijkmatig presteren op internationaal niveau, Shearer wel, stelde Bergkamp.

De selectie van het Nederlands elftal is als volgt: Rijkaard, Overmars, Ronald de Boer, Frank de Boer (Ajax), De Goey, De Wolf, Van Gobbel (Feyenoord), Bergkamp, Jonk (Inter), Wouters (Bayern München), Ronald Koeman (Barcelona), Winter (Lazio), Gillhaus (Vitesse), Roy (Foggia), Snelders (Aberdeen), Bosman (Anderlecht), Erwin Koeman (PSV).