Druk op Clinton om troepen uit Somalië terug te trekken

PAG.7 HOOFDARTIKEL

WASHINGTON, 6 OKT. De nieuwste televisiebeelden uit Somalië hebben een schokgolf door de Verenigde Staten doen gaan en geleid tot hernieuwde oproepen voor de onmiddellijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Somalië.

Gisteren konden de Amerikanen zien hoe Somaliërs twee lijken van Amerikaanse militairen aan journalisten toonden. Niet duidelijk was of dit de lichamen waren van twee van de zes Amerikaanse militairen die sinds het afgelopen weekeinde vermist worden. Eerder al waren dramatische beelden te zien van een bange, Amerikaanse piloot in gevangenschap met snijwonden in zijn gezicht en van juichende Somaliërs die de naakte lichamen van Amerikaanse militairen door de straten sleurden.

President Clinton is gisteren vervroegd teruggekeerd uit Californië voor crisisoverleg over de situatie in Somalië. Daarbij aanwezig waren minister van buitenlandse zaken Warren Christopher, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Madeleine Allbright, Clintons topadviseur Anthony Lake voor binnenlandse veiligheid en generaal Joseph Hoar, de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Somalië. Na twee uur werden de besprekingen opgeschort tot vandaag zonder dat er een beslissing was genomen. Een overleg met VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali, dat vandaag zou plaatshebben, is uitgesteld tot morgen.

Leden van het Amerikaanse Congres reageerden ongeduldig toen bleek dat na het overleg nog geen besluiten waren genomen. Het Congres kan nog deze week besluiten de financiering van de Somalische operatie op te heffen, hoewel niet met onmiddellijke ingang.

In een vraaggesprek met een persbureau toonde president Clinton begrip voor de felle reacties. Hij legde de schuld van de uit de hand gelopen situatie in Somalië bij de VN, die de operatie in mei overnamen van de Amerikanen. “Toen wij daar 28.000 troepen hadden, hadden we de situatie onder controle”, zei Clinton. Hij zei dat hij steeds meer weerstand voelde om binnen een VN-structuur te werken, omdat de VN niet langer voorzien in “de hulp die we nodig hebben om onze mensen te beschermen”. Onmiddellijke terugtrekking van de troepen heeft Clinton tot nu toe van de hand gewezen met het argument dat dan de honger en chaos in Somalië zouden terugkeren.

Vorige week liet Washington wel weten dat een politieke oplossing voor Somalië belangrijker was dan de arrestatie van Aideed. Na de dood van twaalf Amerikaanse VN-militairen het afgelopen weekeinde stuurde Clinton echter weer 650 extra militairen en nieuw materieel naar Somalië. Hij heeft nu bovendien te maken met ten minste één, en mogelijk meer, Amerikaanse gijzelaars in handen van Aideed. (Reuter, AP)