Cosmeticabedrijf Levendaal fuseert met het Ierse IWP

ROTTERDAM, 6 OKT. De Leidse cosmeticafabrikant Levendaal Beheer fuseert met de Ierse bedrijf IWP International. De beide ondernemingen zetten hun activiteiten echter onafhankelijk van elkaar voort. De fusie tussen beide fabrikanten zal plaatsvinden via een gedeeltelijke aandelenruil.

Dat heeft Levendaal vanmorgen bekendgemaakt. Het samenwerkingsverband zal beide partijen volgens Levendaal aanzienlijk voordelen opleveren. “Daarbij moet vooral worden gedacht aan overdracht van kennis en het openen van markten voor elkaar. Langs deze weg kan Levendaal Beheer de contacten met de Engelse en Ierse markt uitbreiden,” aldus het vanmorgen uitgegeven persbericht. De transactie zal volgens de onderneming geen gevolgen hebben voor het personeel. Levendaal en IWP gaan beide ervan uit dat de omzet - en het bijbehorende personeelsbestand - de komende jaren blijven stijgen. Momenteel heeft PLA Company, een Antilliaanse vennootschap, alle aandelen van Levendaal in handen. Driekwart van de stukken komt straks in handen van de Ierse producent en distributeur van huishoudelijke artikelen en verpakkingsmateriaal. Het resterende kwart zal bij Ierse en Engelse institutionele beleggers terecht komen. PLA Company neemt op haar beurt een belang van twintig procent in IWP.

Levendaal heeft nu 350 werknemers. De onderneming haalde vorig jaar bij een omzet van ongeveer 100 miljoen gulden een winst van 9,7 miljoen gulden. Levendaal is de moedermaatschappij van onder meer Konkinklijke Sanders in Leiden en Vlijmen, Citin Products in Leiderdorp, en de Nederlandsche Scheeps- en Grondexploitatiemaatschappij in Leiden.

De Ierse onderneming die 1700 werknemers in dienst heeft, boekte vorig jaar omgerekend een winst van 22 miljoen gulden op een omzet van 250 miljoen gulden. In Nederland is IWP al eigenaar van kartonfabrikant Miedema in Nieuwegein, kaarsenfabriek De Toren in Enschede en Johan Putzfeld Industrie- en Handelscompagnie in Amsterdam.