Buurtverzet heeft succes: allochtonen blijven weg

TILBURG, 6 OKT. Het aanbrengen van racistische leuzen op een leegstaande woning in de Veestraat in Tilburg, dat was toegewezen aan een Antilliaans gezin en de dreigende houding van de buurtbewoners, heeft een woningbouwcorporatie ertoe gedwongen het gezin elders onder te brengen.

Dat heeft J. Scholten, directeur van de Vereniging Volkshuisvesting Tilburg (VVT) gisteren meegedeeld. Volgens hem stond de VVT voor een “zeer moeilijke keuze”.

“Of je wijkt voor de terreur van de straat of je kiest voor plaatsing, waarvan je op voorhand weet dat het tot conflicten kan leiden”. De VVT heeft het Antilliaans gezin intussen een andere woonruimte aangeboden. De familie heeft het aanbod geaccepteerd. “Ik kon de verantwoordelijkheid niet op me nemen om deze mensen in gevaar te brengen”, aldus Scholten.

Bewoners van de Veestraat brachten afgelopen zaterdag vernielingen aan en schilderden racistische leuzen op de betreffende woning nadat de VVT bekend had gemaakt het huis was toegewezen aan een Antilliaans gezin. Maandag verhinderde een groep van circa dertig buurtbewoners dat een schoonmaakploeg van de VVT de racistische leuzen verwijderde.

De groep stelde zich volgens Scholten dermate provocerend op dat de directie besloot om de schoonmakers terug te halen. Later heeft een particulier bedrijf de teksten alsnog weggehaald.

“Afschuwelijk”, zo reageerde burgemeester Brokx van Tilburg dinsdag op de incidenten. Brokx zegt vooral te zijn geschrokken van het massale karakter van het protest van de volksbuurt, waarin de Veestraat ligt. Volgens hem is het hoog tijd voor een politieke discussie over het plaatsingsbeleid van woningbouwcorporaties.