Allianz-belang in industrie onthuld

ROTTERDAM, 6 OKT. Het Duitse verzekeringsconcern Allianz heeft vandaag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering een fors aantal tot nu toe onbekende deelnemingen in het Duitse bedrijfsleven bekendgemaakt.

Allianz, de grootste verzekeraar in Europa, bezit onder meer 14,4 procent van de aandelen van het Duitse chemieconcern BASF en een deelneming van 12,9 procent in het energiebedrijf RWE.

Allianz onthulde zestien tot nu toe niet officieel bekende deelnemingen van tien à twintig procent in Duitse en buitenlandse bedrijven. De grootste verrassingen voor analisten waren die in BASF en RWE en belangen van 16,9 procent in Berliner Handels- und Frankfurter Bank en van 10,4 procent in het chemiebedrijf Th. Goldschmidt. Tot de andere Duitse participaties die voor het eerst werden genoemd behoren die in het conglomeraat Veba (12 procent), machinebouwer Linde (14,8 procent) en de fabrikant van huishoudelijke produkten Leifheit (10,5 procent). Allianz maakte verder belangen van meer dan tien procent bekend in vier Franse ondernemingen, waaronder Compagnie de Navigation Mixte (10,9 procent).

De woensdag onthulde deelnemingen hadden halverwege dit jaar een beurswaarde van 8,9 miljard mark. Samen met de al in het jaarverslag vermelde belangen (onder meer 22,5 procent in Dresdner Bank, 36,8 procent in het chemiebedrijf Beiersdorf en deelnemingen in MAN en Thyssen) komt het bedrag op ongeveer 22 miljard mark (24,7 miljard gulden). Het totaal aan kapitaalbeleggingen van Allianz steeg vorig jaar met 26,1 miljard mark tot 184,2 miljard mark (207 miljard gulden).

Duitse banken en verzekeraars houden omvangrijke belangen in het Duitse bedrijfsleven. Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, is bijvoorbeeld de grootste individuele aandeelhouder in het Daimler-Benz concern. Dat maakt de bank indirect ook deels eigenaar van het door Daimler-dochter Dasa overgenomen Nederlandse vliegtuigbouwconcern Fokker.

Allianz verwacht dat het premie-inkomen dit jaar met ruim veertien procent zal stijgen van 54,7 miljard mark tot meer dan 62 miljard mark (69,7 miljard gulden). In het eerste halfjaar was er een stijging van 21,5 procent tot 33,3 miljard mark. De nettowinst, die in 1992 omlaag ging naar 858 miljoen mark, zal dit jaar weer omhoog gaan, zo liet topman Henning Schulte-Noelle de aandeelhouders woensdag weten. (DPA)