All-time high op beurs Hongkong

Op de effectenbeurs van Hongkong zijn gedurende drie achtereenvolgende dagen de aandelenkoersen tot recordhoogten opgelopen.

Het Hang Seng koersgemiddelde steeg vandaag met 153,12 punten tot 8.004,60. Winstnemingen tegen het einde van de handel gaven een lichte terugval tot 7.990, altijd nog 120 punten hoger dan het slot van de voorgaande dag en 60 procent hoger dan tien maanden geleden.

De koersen hebben, sinds gouverneur Patten zijn ideëen ontvouwde voor een vergaande democratisering van de Britse Kroonkolonie, fikse schommelingen laten zien. Het vooruitzicht dat in 1997 Hongkong weer Chinees bezit zal worden brengt de gemoederen regelmatig in heftige beroering. Nadat ongeveer een jaar geleden de Chinese toorn zich ontlaadde over de plannen van Patten, stortten de koersen in totdat begin december 1992 de neergang even onder de 5.000 tot staan kwam. Sindsdien is herstel opgetreden, onderbroken door schrikreacties. In april verklaarde Lu Ping, de Chinese antipool van Patten bij de onderhandeling over Hongkong's toekomst, dat de aandelenkoersen met wel 1.000 punten zouden oplopen tot 8.000 zodra er een accoord over de toekomstige bestuursstructuur van Hongkong zou worden bereikt. Dit accoord is weliswaar nog niet bereikt maar de beurs is al wel fors op de voorspelling vooruitgelopen.