ABN Amro komt met warrants in oliefondsen

ROTTERDAM, 6 OKT. ABN Amro Bank geeft tweeëneenhalf miljoen "European oil call warrants' uit tegen 13,50 gulden per stuk op een mandje van zes Europese oliewaarden. Warrants geven, net als opties, recht op de aankoop van effecten in een bepaalde termijn tegen een vastgestelde prijs en zijn op de beurs verhandelbaar.

Per honderd stuks geven de European oil call warrants recht op een uitbetaling in Nederlandse guldens zodra de beurswaarde van het oliefondsenmandje hoger uitvalt dan de uitoefenprijs.

De ABN Amro komt met deze uitgifte omdat “de Europese oliewaarden ten opzichte van de Amerikaanse nu interessant zijn als belegging,” aldus een woordvoerder van de bank. Gekozen is voor een mandje oliewaarden die behalve op de beurs in eigen land ook worden verhandeld aan de New Yorkse effectenbeurs in de vorm van zogenoemde American Depository Receipts (ADR's)“ die vergelijken zijn met de Nederlandse certificaten van aandelen. Mede hierdoor verkrijgt een belegger die voor deze warrants kiest een belegging in Europese oliewaarden die is in belangrijke mate is gerelateerd aan de Amerikaanse dollar.

Het mandje European oil call warrants bestaat uit Koninklijke Olie (12 aandelen), Shell Transport & Trading (8 ADR's), British Petroleum (16 ADR's), De Spaanse oliemaatschappij Repsol (28 ADR's), de Franse oliemaatschappijen Total (36 ADR's) en Elf Acquitaine (32 ADR's).

De warrants lopen tot en met de uitoefendatum, 5 oktober 1995, en worden automatisch uitgeoefend indien de waarde van het mandje gewaardeerd tegen de slotkoers van de aandelen en ADR's, gebaseerd op de koersen in New York hoger uitkomt dan de uitoefenprijs die is vastgesteld op 5710 dollar per honderd warrants. Uitoefening vóór 5 oktober 1995 is niet mogelijk. ABN Amro zal voor de warrants, die uitsluitend per honderd stuks worden verhandeld en uitgeoefend, notering aanvragen op de EOE-Optiebeurs. Storting op de warrants vindt plaats op 8 november.

Warrants op een mandje met fondsen zijn niet nieuw en komen behalve in het buitenland, de laatste tijd ook in Nederland steeds vaker voor.