Aandeelhouders Volvo bezwaar tegen fusie

ROTTERDAM, 6 OKT. De Zweedse vereniging van kleine aandeelhouders maakt bezwaar tegen de vorige maand aangekondigde fusie tussen de autofabrikanten Volvo en Renault. De vereniging, Aktiespararna, is van mening dat de voorgestelde juridische structuur van de nieuwe onderneming in het nadeel is van de Zweedse aandeelhouders. De vereniging verzet zich niet tegen de samenwerking tussen de twee bedrijven als zodanig.

In een gisteren verstuurd bericht roept de in Stockholm gevestigde vereniging van aandeelhouders op de transactie te blokkeren door op de algemene aandeelhoudersvergadering van 9 november tegen de voorstellen van de directie te stemmen. Aktiespararna vindt dat er onvoldoende duidelijkheid bestaat over de toekomstige koers van de Volvo-aandelen,

De vereniging vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van de uitstaande aandelen van de Zweedse fabrikant. Dat is niet voldoende om de fusie te blokkeren. De grote institutionele beleggers hebben zich volgens een analist van de Carnegie Fondkommission nog niet over de kwestie uitgesproken. Het Stockholmse effectenhuis gaat er overigens vanuit dat de fusie ongehinderd door kan gaan.

In Zweden ontstond commotie over de fusie toen bleek dat de Fransen een meerderheid zullen krijgen in de nieuwe onderneming. In eerste instantie krijgt de Franse overheid een belang van 65 procent in Renault-Volvo, RVA. Later, als de Franse overheid in het kader van een omvangrijke privatiseringsprogramma haar belang zal afstoten, resteert Volvo als de grootste aandeelhouder. Dat neemt niet weg dat ook na de privatisering de meerderheid van de aandeelhouders Frans zal zijn.

Afgelopen weekeind gooide Leif Oestling, directievoorzitter van Volvo-concurrent Scania, olie op het vuur door Volvo's presidentcommissaris Pehr Gyllenhammar af te schilderen als “de grootste industriële slager van Zweden”. Oestling vindt het tragisch dat de meeste Zweden “te soft” zijn om tegen de uitverkoop van de vooraanstaande onderneming te protesteren.

De kleine aandeelhouders maken onder andere bezwaar tegen het zogenoemde "golden share' bestemd voor de Franse overheid. Een golden share is een beschermingsconstructie en verleent de houder speciale stemrechten, bij voorbeeld over de aankoop van aandelen door derden.