Zege Jeltsin stuwt Duitse beurs naar record aller tijden

AMSTERDAM, 5 OKT. De effectenbeurs van Frankfurt is er na drie jaar in geslaagd een record te breken. De kooplust van beleggers was vooral een gevolg van opluchting over de uitkomst van de gebeurtenissen in Rusland.

FRANKFURT De beursbarometer, de Dax-index van veertig fondsen, stond aan het eind van de ochtend op 1.982,75 punten, 59,03 punten ofwel ongeveer 2,5 procent hoger dan bij het slot van de handel van maandag. Daarmee werd het record van 1.976,43 punten, dat dateert van juli 1990, gebroken.

De beurs van Frankfurt heeft nu de achterstand op andere effectenbeurzen, die enkele weken geleden het ene record na het andere braken, ingelopen. De sterke stijging van de aandelenkoersen kwam voort uit een stroom van koopopdrachten. Beleggers zijn opgelucht dat de ontwikkelingen in Moskou in het voordeel van president Jeltsin zijn uitgevallen.

Duitsland is een grote handelspartner van Rusland en Duitse bedrijven hebben relatief veel geld uitstaan in Rusland. Had president Jeltsin het veld moeten ruimen, dan had de toekomst van de omvangrijke Duitse investeringen in Rusland er wellicht somber uit gezien.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanmorgen vastgestemd bij. De koersen konden over een breed front stevig aantrekken nu de positie van de Russische president Jeltsin duidelijk is geworden. De obligatiemarkt was met een winst van 25 tot 30 cent ook een stimulans voor de effectenmarkt, terwijl de buitenlandse beurzen met hun vaste stemming Amsterdam ook positief konden beïnvloeden. De EOE-index kon onder deze omstandigheden aan het eind van de ochtend 3,32 punten aantrekken op 357,25 punten.

Door de ontwikkelingen in Moskou ontstond vanmorgen op de effectenbeurs het omgekeerde beeld van vorige week, toen men nog moest gissen naar de afloop van de politieke turbulenties. Zo verloor Koninklijke Olie zijn rol als vluchtfonds in bange tijden. Shell verloor acht dubbeltjes op 187,80 gulden. Professionele handelaren en de optiebeurs besloten hun short-posities af te dekken waarop vraag in een lege markt terechtkwam met koersstijgingen als gevolg. Toch noemde een handelaar de omzetten niet geweldig nu institutionele beleggers zich nog niet echt op de markt hebben begeven.

Ondanks de ruim een cent lagere dollar konden de overige internationale waarden aantrekken. Zo lag Hoogovens er 1,40 gulden beter bij op 46,10, Akzo 1,50 gulden op 176,30 en Unilever een rijksdaalder op 199,80 gulden. Bij de financiële waarden was Amev tien cent lager bij op 77,90 gulden. Beleggers kiezen liever voor aandelen ING, dat daarop negen dubbeltjes kon aantrekken op 74,90 gulden.

Heineken was 2,20 gulden beter op 185,70 en BolsWessanen negen dubbeltjes op 42,90 gulden. Bij de uitgevers kon VNU 2,40 gulden aantrekken op 135,90 gulden, Elsevier een daalder op 146,80 en Wolters Kluwer 1,30 gulden op 104,40 gulden.

Op de lokale markt wist scheepsbouwer Van der Giessen-de Noord 17 gulden aan te trekken op 250 gulden na de gisteren bekendgemaakte lichte winststijging. Holland Sea Search, waarover geruchten de ronde doen dat het bedrijf ontmanteld wordt, noteerde één cent hoger op twintig cent.

De Amerikaanse dollar is verder in koers naar beneden gegaan. Gisteren was de munteenheid al lager omdat ze na de gebeurtenissen in Moskou niet langer hoefde te dienen als veilige belegging en dinsdag zette de daling gewoon door. Tegen het einde van de ochtend stond de koers op 1,8173 gulden na een slotkoers van 1,8225 gulden op de voorgaande dag.

NEW YORK De effectenbeurs van New York reageerde gisteren nauwelijks op de - voorlopige - overwinning van de Russische president Jeltsin. Bij een lusteloze handel schommelde het Dow Jones-gemiddelde van de dertig meest verhandelde fondsen het grootste gedeelte van de dag rond het slot van vrijdag. Uiteindelijk sloot de beursbarometer 3,55 punten lager op 3577,76 punten.

Volgens handelaren was er bij beleggers nauwelijks sprake van verontrusting over de situatie in Moskou. Het nieuws dat Roetskoj en de zijnen zich hadden overgegeven, vormde dan ook geenszins aanleiding in de markt te stappen. Daarbij werd met een schuin oog gekeken naar de ontwikkelingen op de Europese beurzen. Vooral de stabiele koersontwikkeling op de beurs van Frankfurt stelde de beleggers gerust.

TOKIO De beurs van Tokio kon een aanvankelijk hogere winst niet vasthouden doordat de vraag opdroogde. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg uiteindelijk met 57,50 punten tot 20.321,93 punten. De stijging van het begin van de handel vloeide voort uit de opvatting dat het ergste in Moskou voorbij is en uit de gang van zaken op andere effectenbeurzen.