VS dreigen met harde vergelding in Somalië

MOGADISHU, 5 OKT. De Verenigde Staten hebben gewaarschuwd “krachtig” te zullen reageren als Amerikaanse militairen die in Somalië gevangen zitten niet worden behandeld volgens de internationale regels. Ten minste één Amerikaanse militair is door aanhangers van de gezochte krijgsheer Aideed gevangen genomen bij de operatie die de VN zondagnacht uitvoerden in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Zes Amerikaanse militairen worden nog vermist. Volgens een Somalische journalist zouden acht Amerikanen worden gegijzeld door de militie van Aideed. De VN-operatie kostte twaalf Amerikanen en één Maleisiër het leven.

De gewonde gevangen Amerikaan, de piloot van een van de twee helikopters die bij de operatie werden neergeschoten, was gisteren te zien op het Amerikaanse televisiestation CNN. Deze beelden en die van juichende Somaliërs die het lichaam van een Amerikaan door de straten sleepten wekten in de VS grote bezorgdheid over het lot van de gevangenen. Na de vertoning ervan waarschuwde president Clinton dat de VS bij schending van de rechten van gevangenen “passende actie” zullen ondernemen. Minister van defensie Les Aspin deelde gisteren mee dat de VS nieuw zwaar materieel en 200 extra militairen naar Somalië zullen sturen. Hij ontkende dat de versterkingen bedoeld waren om een nieuw groot offensief te lanceren tegen Aideed. Aideed waarschuwde gisteren dat de kansen op vrede kleiner worden als de VS hun troepenmacht in Somalië uitbreiden. (Reuter, AFP)