Vlisco stuurt honderd man eerder met pensioen

HELMOND, 5 OKT. De directie van Gamma Holding wil bij dochteronderneming Vlisco honderd oudere werknemers met vervroegd pensioen sturen. Daarnaast moeten bij de producent van exotisch bedrukte stoffen 27 arbeidsplaatsen verdwijnen, zo heeft het bestuur meegedeeld.

Vlisco heeft nu nog ruim 950 mensen in dienst. Aanleiding tot de personeelsvermindering is de sterk teruggelopen afzet in Togo. Daarnaast speelt een rol dat de afgelopen jaren wel maatregelen zijn getroffen om de effectiviteit te verbeteren, maar dat de aanpassing van het personeelsbestand daarbij is achtergebleven, aldus drs. W. Boelhouwer, directeur algemene zaken van Gamma-holding.

Alle 101 werknemers van 58 jaar en ouder wordt vervroegd pensioen aangeboden. Over de hoogte hiervan moet nog worden onderhandeld. “De directie wil de werknemers geen aanvulling op een werkloosheidsuitkering geven, maar een regeling treffen die in de buurt van het niveau van de bestaande Vut-regeling voor de textielbranche geldt,” aldus districtsbestuurder A. van den Akker van de Industriebond FNV. “In de textiel geldt een Vut-regeling van 60 jaar en tot die leeftijd zullen de werknemers door Vlisco worden doorbetaald. Daarna zullen ze gebruikmaken van de Vut-regeling.”

De Industriebond wil bekijken of het aantal van 27 arbeidsplaatsen dat de directie daarbovenop wil schrappen wel juist is. “We zitten in Zuidoost-Brabant niet te wachten op nog meer verlies van werkgelegenheid,” meent Van den Akker, die hiermee verwijst naar de banen die Daf, Philips en Nedcar de laatste tijd hebben gekapt.

Vlisco wordt al bijna een jaar geplaagd door de situatie in Togo. De nationale staking die eind vorig jaar uitbrak heeft het bedrijf veel afzet gekost. Hoewel inmiddels verkiezingen in het Westafrikaanse land zijn gehouden en de rust er enigszins is teruggekeerd, heeft de afzet zich niet geheel hersteld. Volgens Boelhouwer vormt de afzet via Togo, waar ook veel tussenhandelaren zijn gevestigd, ongeveer dertig procent van de totale omzet. De onderneming heeft inmiddels een deel van de afzet verlegd naar andere landen.

Gamma boekte in de eerste helft van dit jaar een netto winst van 26,5 miljoen gulden. Vorig jaar noteerde de onderneming na de eerste zes maanden een resultaat van 37,8 miljoen gulden. Het aantal werknemers bedroeg eind juni 6475.