Verzekeren met opties

De beurzen en markten hebben de strijd in Moskou doorstaan en gaan weer over tot de orde van de dag, hoewel niemand weet hoe die er uit zal zien. Misschien kalmeert CNN de gemoederen met de rechtstreekse beelden, maar die zeggen niets over de afloop van de gevechten achter de schermen. Er zijn weinig redenen om opgelucht te reageren. De stemming kan weer omslaan. Actieve beleggers kunnen daarvan profiteren door nu al vast wat optieposities in te nemen. Beleggen is vooruitzien en niet wachten tot iedereen hetzelfde doet.

In de speculatieve hoek kunnen dat de oktober-puts zijn die volgende week vrijdag aflopen. Wie daar in mee wil doen, moet de komende dagen proberen te peilen hoe de stemming verandert en snel reageren. De Dow Jones sloot maandag lager en gaf geen helder signaal voor een richting. Uitgaande van de maandagkoersen komen vele opties van een paar dubbeltjes in aanmerking. Een vervelend nadeel is dat je iedere dag op de koersen moet letten.

Beleggers die aandelen willen kopen op lagere koersen dan de huidige en die voor jaren willen verzekeren tegen koersdaling kunnen beschaafd speculeren met combinaties van de volgende lange en korte opties.

Een Olie-voorbeeld. Dit aandeel staat bijna op een record en daarom zijn de meerjarige puts met een hoge uitoefenprijs (is: verzekerde waarde) iets goedkoper dan een week geleden. Een oktober 1997-contract uitoefenprijs 180 kost circa 1300 gulden per 100 aandelen. Dat wil zeggen: die Olie's kan men, ongeacht de beurswaarde, tot oktober 1997 iedere dag via de Optiebeurs verkopen op 180 gulden door de optie uit te oefenen via de betrokken bemiddelaar. Dat is het simpele verzekeringsaspect van de put. Er komt zelfs geen expert langs om een schade te bepalen.

Je hebt dus al een verzekering afgesloten voordat een object, 100 aandelen, is aangeschaft. Dat màg in de Optiehandel. Om de Olie's te krijgen moet je ze kopen (op circa 189 gulden) of deze taktiek volgen. Schrijf kortlopende opties en kies voor (eventueel) een verplichte koop op de uitoefenprijs. Neem de april 1994 185 die 450 gulden per contract oplevert. Komt het tot kopen (op 185) dan betaal je 180,50 (185 min 4,50), zonder kosten. Dat is aardig, maar het kan beter.

Wie geduld heeft, wacht met schrijven tot Olie weer daalt. Een week geleden was de koers 181,60 en deed de 185 7,20. Zo koop je op 177,80 (185 min 7,20). Op dat moment is het beter om de put april 180 voor 5,50 te schrijven. De aankoopkoers (zeker is die koop niet) bedraagt 174,50 (180 min 5,50). Wanneer Olie flink naar beneden gaat, bepaal je bijna een eigen koers.

Deze strategie loopt niet vlekkeloos wanneer het aandeel vier jaar lang niet meer zal dalen. Dat vraagt andere uitwegen, die hier niet aan de orde komen. Ook enkele andere fondsen kan men op de geschetste wijze kopen.

Wie aandelen koopt om de beperkte dividendvrijstelling binnen te halen, niet geeft om koerswinst en zijn bezit beperkt wil verzekeren moet eens nadenken over deze taktiek, die net als de voorgaande eerst op lagere koersen speculeert.

Koop 400 ABN Amro (dividend 1992: 2,90) voor 25.000 gulden en schrijf daarop 4 deep-in-the-money calls januari 1995 45, 18,80 onder de beurskoers van 63,80. Dat levert 8.000 gulden op; 4 maal 2.000. Daarmee komt verkoopprijs bij uitoefening door de optiehouder (dat is niet de schrijver!) op 45 plus die 20 is 65 gulden; een kleine winst van 1,20. De investering vermindert tot 43,80 (63,80 min 20,00), het dividendrendement stijgt daardoor, in het algemeen, tot 6,6 procent.

Dit een rendementstrategie die koersdaling compenseert tot 20 gulden; de ontvangen optiepremie. Er zijn twee nadelen: de looptijd is maar vijftien maanden en de houder kan de stukken opvragen om het dividend te incasseren.

Voor ING, dat over 1992 3,20 dividend betaalde, en 74,50 kost liggen de cijfers iets anders. Met 300 aandelen en 3 calls januari 1996 55, opbrengst 21,50, komt de investering op 53 gulden en het rendement op 6 procent. De januari 1995 47,80 doet 28 gulden geeft 7 procent.

Ook andere fondsen zijn geschikt voor deze strategie. Toch is het beter om te wachten op lagere koersen - het uitgangspunt van dit artikel - omdat de investering goedkoper uitvalt en het rendement flink oploopt.

Houders van aandelen, die dit eens uit willen proberen, kunnen op een klein deel van hun portefeuille enkele calls met een kortere looptijd schrijven.

    • Adriaan Hiele