Twee regionale leiders ontslagen; Jeltsin schakelt laatste verzet uit

PAG.5 OORLOG WORDT VERPLAATST / BEMIDDELING EG GEVRAAGD / PROMINENTE COMMUNISTEN OPGEPAKT; PAG.11 HOOFDARTIKEL

MOSKOU, 5 OKT. Troepen loyaal aan president Jeltsin hebben vannacht de laatste gewapende tegenstanders uitgeschakeld nadat zij gisteren het parlementsgebouw hadden veroverd. Parlementsvoorzitter Chasboelatov en 'tegenpresident' Roetskoj hebben zich gistermiddag overgegeven en zitten nu in de gevangenis.

Er zijn nog geen betrouwbare cijfers over het aantal dodelijke slachtoffers dat is gevallen bij de gevechten van zondag en gisteren.

In een politiek vervolg op de gewapende strijd heeft Jeltsin vandaag twee machtige regionale leiders, die van Novosibirsk en Amoer, ontslagen, omdat zij zich hadden verzet tegen zijn besluit, twee weken geleden, het parlement te ontbinden. De voor zondag geplande vergadering van de Federatieraad, waarin Ruslands 88 regio's en republieken zijn vertegenwoordigd, heeft hij afgelast. Jeltsin zou verder overwegen alle regionale parlementen te ontbinden, aldus een adviseur van de president tegenover het persbureau ITAR-TASS.

De burgemeester van Moskou, Loezjkov, heeft de plaatselijke sovjets (stadsraden) ontbonden die zich eveneens tegen Jeltsin hadden gekeerd. Gisteren al schortte Jeltsin het verschijnen van onder andere de Pravda op en verbood hij de twee meest radicale oppositie-partijen: het Front van Nationale Redding en de Unie van Officieren.

Het geplande bezoek van Jeltsin aan Japan gaat volgende week door, maakte de presidentiële persdienst vandaag bekend.

De gevechten in het centrum van Moskou waren zondag uitgebroken toen een demonstratie tegen de president uitliep op een gewapende opstand. De ongeregelde eenheden die het parlementsgebouw verdedigden sinds Jeltsin twee weken geleden het parlement ontbond, vielen het gebouw van de Russische televisie aan. Nadat deze aanval was afgeslagen, openden troepen loyaal aan Jeltsin de aanval op het parlementsgebouw.

Gistermiddag gaven Chasboelatov, Roetskoj en de ongeveer honderd parlementariërs die nog in het Witte Huis waren, zich over. Zij werden in bussen afgevoerd naar de Lefortovo gevangenis. Verder zouden meer dan 1400 verdedigers van het Witte Huis zich hebben overgegeven.

Niet bekend

Nadat gistermiddag het parlementsgebouw was veroverd, hebben eenheden van het leger nog de hele nacht nodig gehad om sluipschutters uit te schakelen die zich in de omgeving van het Witte Huis hadden verschanst.

Pag.5: In Moskou is avondklok van kracht

Vanmorgen vroeg waren nog schoten hoorbaar, maar daarna lijkt de situatie in de stad zich te hebben genormaliseerd. Vierentwintig sluipschutters zouden zijn gedood of gearresteerd. Het Russische persbureau Interfax meldde vanmiddag dat zich ook nog steeds gewapende tegenstanders van Jeltsin in Witte Huis bevinden, maar een bron voor dit bericht werd niet gegeven.

Sinds afgelopen nacht geldt in Moskou een avondklok, van elf uur s'avonds tot vijf uur s'morgens, als onderdeel van de noodtoestand die Jeltsin afgelopen zondag heeft afgekondigd. De noodtoestand is vandaag voor onbepaalde tijd verlengd.

Door de aanwezigheid van de sluipschutters heeft de brandweer tot vanmorgen vroeg moeten wachten met het blussen van de branden in het Witte Huis. Een woordvoerder van de brandweer zei later op de morgen dat de bovendste vier verdiepingen van het negentien verdiepingen tellende gebouw volledig zijn uitgebrand. Hij sprak van “kolossale schade”. Het vuur lijkt inmiddels gedoofd.

Ondanks de avondklok is er vannacht het gebouw van het persbureau Itar-Tass door onbekenden beschoten. Een politieman die in een nabijgelegen straat op patrouille was, werd daarbij gedood. De aanvallers verdwenen toen de veiligheidstroepen die het gebouw bewaken, terugschoten. Ook is nog een kleine schotenwisseling bij het televisiecentrum gemeld.