STRAATBEELD

Als in NRC Handelsblad een artikel verschijnt over een land uit het voormalige Sovjet-blok, dan kan je er vergif op innemen dat als illustratie dienst moet doen een foto (liefst op een regenachtige dag genomen) van een of twee zielige, in lompen gehulde oudjes.

En, ja hoor, daar zijn ze weer in NRC Handelsblad van 25 september: een artikel over de drie Baltische landen: twee moeizaam voortstrompelende oude besjes, beiden met een stok in de hand.

Dergelijke foto's wekken een verkeerde indruk over de demografische opbouw. In de voormalige oostbloklanden zijn juist relatief veel meer jonge mensen dan in het Westen. Wie zelf gaat kijken bij onze oosterburen, kan vaststellen dat het Oosteuropese en het Westeuropese straatbeeld steeds meer op elkaar begint te gelijken.

    • B.R. van der Steenhoven