Stakingsgolf dreigt in Frankrijk

PARIJS, 5 OKT. Met stakingen in het openbaar vervoer en dreigementen van die strekking bij ziekenhuizen en Air France zetten de Franse vakbonden de komende dagen hun zorg over de dramatisch toenemende werkloosheid kracht bij. Zij doen dat ondanks de verwachte aanvaarding vandaag door de Assemblée Nationale van een vijfjarenplan voor de werkgelegenheid.

Winkels en bedrijven die het toerisme of de culturele vrijetijdsbesteding vergemakkelijken mogen voortaan zondag open zijn in Frankrijk. Tijdelijk werk wordt eenvoudiger, aanvullende beroepsscholing wordt uitgebreid en werklozen die slechter betaald werk aanvaarden dan hun vorige baan, krijgen een aanvullende uitkering. Dat zijn enkele van de maatregelen uit de zogenaamde Loi Quinquennale, het actieplan van de regering-Balladur.

Een veelbesproken maatregel, werktijdverkorting tot 32 uur per week, haalde het niet. Een amendement dat hiermee het beschikbare werk drastisch wilde herverdelen, kreeg onvoldoende steun. Het was voorgesteld door een Kamerlid behorend tot de regerende RPR-fractie.