Schaakbond wijst Belfort af

AMSTERDAM, 5 OKT. De wereldschaakbond FIDE is niet geïnteresseerd in de plannen om de tweede helft van de match om het wereldkampioenschap schaken tussen Jan Timman en Anatoli Karpov in het Franse Belfort te houden. Dat heeft FIDE-president Campomanes gisteravond aan organisator Jean-Paul Touzé laten weten.

Touzé had de schaakbond gisteren vanuit Frankrijk een ultimatum gesteld. Om drie uur 's middags wilde hij een onvoorwaardelijk groen licht om aan het werk te gaan. Zo niet, dan zou Jean-Paul Touzé zich terugtrekken als organisator. Campomanes, die allerminst vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt met de Fransman, liet hem daarop in een korte fax weten dat zijn aanbod om de match te organiseren niet aan de voorwaarden van de FIDE voldoet.

Jan Timman reageerde teleurgesteld op de resolute handelswijze van Campomanes. Hij vindt dat er alles aan moeten gedaan de spelers zo kort mogelijk in het ongewisse te laten over de vraag waar de match wordt voortgezet.

Campomanes en zijn gedoodverfde opvolger, de Griek Makropoulos, reizen momenteel de wereld af om te zien wat er in Boedapest, Kuala Lumpur of Jakarta te regelen valt. Nu de FIDE besloten heeft zelf borg te staan voor het prijzengeld van één miljoen Zwitserse franken, hoeft er voor morgenavond alleen maar een plaats gevonden te worden die net als Belfort bereid is de organisatie op zich te nemen.