Sabena wil piloten "uitvlaggen'

BRUSSEL, 5 OKT. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena overweegt de salarissen van haar piloten voortaan via een filiaal in het buitenland uit te betalen. Door het "uitvlaggen' van de piloten hoopt Sabena belangrijke besparingen te realiseren op de loonkosten.

Een woordvoerder bevestigde vanochtend dat de luchtvaartonderneming op zoek is naar "creatieve' mogelijkheden om kosten te besparen. Sabena verkeert in grote financiële moeilijkheden en topman Godfroid legde daarom eerder dit jaar een plan op tafel om jaarlijks 5,5 miljard frank te besparen. In augustus werd met de vakbonden overeenstemming bereikt over inleveringen door het personeel.

Op de lijst van besparingen resteert nog 900 miljoen gulden, dat moet worden gevonden in de personeelskosten zonder nieuwe loonsverlagingen door te voeren. Volgens de krant De Morgen, die verwijst naar een vergadering van de ondernemingsraad bij Sabena, denkt de directie bij de "uitvlag'-operatie aan het oprichten van een onderneming in Luxemburg of Frankrijk. Sommige bronnen bij Sabena zeggen dat Godfroid wil dat de regering zelf maatregelen treft, zoals verlaging van de sociale lasten voor Sabena.

Steeds meer Westeuropese bedrijven proberen kosten te drukken door onder andere administratie en onderhoud van motoren en toestellen onder te brengen in landen waar de lonen laag zijn en de sociale voorzieningen beperkt. Volgens de Belgische politicus Decroo, die de EG binnenkort zal adviseren over de huidige problemen in de burgerluchtvaart, dreigt een zelfde ontwikkeling als zich in de koopvaardij heeft voltrokken.